Svet
12 ogledov

Socialdemokrati si želijo pogovorov

Volitve v Nemčiji Reuters
Nemški socialdemokrati iz SPD si želijo pričetek pogovorov o morebitnem oblikovanju velike koalicije z zmagovalko nedavnih parlamentarnih volitev Angelo Merkel (CDU).

To so delegati SPD danes odločili na konvenciji stranke. Prav tako so se odločili za glasovanje o morebitni koalicijski pogodbi.

Predsednik SPD Sigmar Gabriel je po konvenciji dejal, da je bila razprava mirna. Dodal je, da je sedaj na Merklovi, da vodi oblikovanje vlade. SPD pa po njegovih besedah z današnjim glasovanjem še ni dala dokončne privolitve za koalicijska pogajanja.

Na volitvah zmagovalna unija CDU/CSU in SPD bi lahko morebitno povezovanje pričeli preučevati že naslednji teden. Dejanska koalicijska pogajanja za veliko koalicijo pa bi morala ponovno odobriti konvencija SPD s približno 200 delegati. O morebitni koalicijski pogodbi pa bi lahko odločalo celo okoli 470.000 članov SPD, kar bi bilo sicer prvič.

Steinbrück napovedal umik

Medtem pa je kanclerski kandidat SPD Peer Steinbrück napovedal svoj umik iz prvih političnih vrst. Ne v stranki ne v poslanski skupini si ne bo prizadeval za noben položaj več, je po navedbah virov povedal na konvenciji. "Moja kariera bo imela urejen konec," je dejal.

Nemški krščanski demokrati CDU/CSU so slavili na nedeljskih volitvah v Nemčiji, vendar niso dobili absolutne večine, tako da bo morala Merklova sestaviti novo koalicijo. Njeni dosedanji koalicijski partnerji liberalci (FDP) niso prestopili parlamentarnega praga.

Konservativna krščanska unija CDU/CSU je na volitvah osvojila 41,5 odstotka glasov, socialdemokrati 25,7, Levica 8,6, Zeleni pa 8,4 odstotka.


Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.