Svet
13 ogledov

Socialisti izbirajo Sarkozyjevega rablja

Francois Hollande. EPA
Po delnih izidih primarnih volitev, na katerih francoski socialisti izbirajo predsedniškega kandidata, kaže, da se bo moral Francois Hollande v drugem krogu čez teden dni pomeriti z Martine Aubry.

Preštetih je dobrih 1,3 milijona glasov. Nekdanji vodja francoskih socialistov Francois Hollande je dobil 39 odstotkov podpore, voditeljica stranke Martine Aubry pa 30 odstotkov. Tretji je antiglobalist Arnaud Montebourg s 17 odstotki. Strankino vodstvo ocenjuje, da se je volitev udeležilo 1,5 milijona ljudi.

Če noben od kandidatov ne dobi absolutne večine, je napovedan drugi krog 16. oktobra, v katerem se bosta pomerila prva dva uvrščena iz današnjega prvega kroga.

Na primarnih volitvah lahko sodelujejo vsi privrženci levice. Glasujejo namreč lahko vsi registrirani volivci, ki plačajo evro pristojbine, ne glede na to, ali so člani Socialistične stranke.

Prejšnji favorit Strauss-Kahn

Hollande je francoske socialiste vodil od leta 1997 do leta 2008. Raziskave ga postavljajo na prvo mesto, od kar je iz igre zaradi spolnega škandala v New Yorku izpadel nekdanji šef Mednarodnega denarnega sklada Dominique Strauss-Kahn, ki je imel največ možnosti za osvojitev nominacije in zmago na volitvah.

Poleg Aubryjeve, ki je najbolj znana po tem, da je bila konec 90. let pobudnica za uvedbo 35-urnega delovnika v Franciji, se za nominacijo potegujejo še poraženka zadnjih predsedniških volitev Segolene Royal, Manuel Valls, ki velja za najbolj desnega med socialisti, Armaud Montebourg in Jean-Michel Baylet, ki edini ni član socialistov, temveč vodi Radikalno levo stranko.

Za francoskimi socialisti so sicer že trije neuspešni poskusi zavihteti se na predsedniški položaj. Dolgo časa so veljali za stranko, ki slabo upravlja z državo in je razsipna, spričo krize v zadnjih mesecih pa so po oceni političnih analitikov izvedli pravo "kulturno revolucijo". Odločno se namreč zavzemajo za krčenje nepotrebnih izdatkov in za znižanje proračunskega primanjkljaja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.