Svet
1 ogledov

Sodba morilcem Djindjiča na 446 straneh

Spomenik umorjenemu premieru. Žurnal24 main
Senat posebnega sodišča v Beogradu je v petek sklenil pisanje sodbe dvanajstim obtožencem za umor nekdanjega predsednika srbske vlade Zorana Djindjiča.

Sodbo je sodišče obtoženim izreklo 23. maja, na 446 straneh pa je zdaj opisana analiza atentata in dogodkov povezanih z njim. Napisana sodba velja za eno najdaljših v zgodovini srbskega pravosodja.

Sodba bo, potem ko jo je v petek podpisala predsednica senata Nata Mesarović, izročena vsem obtoženim. V roku 15 dni lahko zagovorniki obtoženih vložijo pritožbo. Pritožbe so maja po izreku sodbe napovedali tako posebno tožilstvo kot večina odvetnikov obsojenih.

Dvanajstim obtožencem 378 let zapora
Senat posebnega sodišča v Beogradu je po treh in pol letih dolgem "procesu stoletja" 23. maja izrekel sodbo dvanajstim obtožencem za umor Djindjiča in jih obsodil na skupno 378 let zapora. Djindjič je bil pred vladnim poslopjem v Beogradu ubit 12. marca 2003.

Pet obtožencev še na begu
Prvoobtoženemu Miloradu Ulemeku Legiji, ki ga obtožnica bremeni, da je organiziral atentat, je senat sodišča odmeril 40 let zapora, kolikor je dobil tudi drugoobtoženi Zvezdan Jovanovič Zveki, ki je po navedbah obtožnice z ostrostrelsko puško usmrtil premiera. Ostalih deset obtožencev je dobilo skupno 298 let zapora. Od dvanajstih obtožencev jih je sicer pet še vedno na begu in so jim sodili ter izrekli sodbo v odsotnosti.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.