Svet
27 ogledov

Sodba: prekomerna teža je lahko oblika invalidnosti

Marie je poskusila vse, da bi shujšala, a ji ni nič pomagalo. (Foto: iStockphoto Žurnal24 main
Evropsko sodišče je razsodilo, da prekomerna teža lahko predstavlja invalidnost znotraj evropske zakonodaje.

Dansko sodišče je v primeru vzgojitelja, ki trdi, da je bil odpuščen zaradi debelosti, prosilo za pomoč evropsko sodišče. Slednje je odločilo, da bi, v koliko prekomerna teža ovira "polno in učinkovito sodelovanje“ pri delu, lahko bilo šteto za invalidnost. Odločitev sodišča je obvezujoča za celotno Evropsko unijo. 

Karsten Kaltoft je po tem, ko je bil odpuščen, tožil delodajalce, za katere je delal 15 let. Kaltoft trdi, da je bil odpuščen zaradi prekomerne teže. Trdili naj bi, da ne morem zavezati vezalk otrokom, ker je  predebel. "Lahko sedim na tleh in se z njimi igram. Nimam takšnih težav in sebe ne smatram za invalida. Ne morete odpustiti nekoga samo zato, ker je debel, če dobro opravlja svoje delo,“ obtožbe na svoj račun zavrača odpuščeni delavec. Dansko sodišče bo tako moralo presoditi, ali Kaltoftov primer spada v kategorijo invalidnosti ali ne. 

Predsednica britanskega združenja, ki se ukvarja s prekomerno težo, Jana Deville Almond meni, da prekomerna teža ne bi smela biti označena kot invalidnost. "Slaba stran tega bo, da bodo delodajalci nenadoma morali zagotavljati dovolj široke stole, večje mize, več parkirnih prostorov za ljudi s prekomerno težo. Razmere bodo le še slabše. S tem namigujemo, da ljudje nimajo nobenega nadzora na stanjem in ne da bi lahko na to vplivali s spremembo obnašanja.“ 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.