Svet
22 ogledov

Sodba za klavca Rdečih Kmerov

(Foto: Reuters)
1/6
Žurnal24 main
Sodišče za vojne zločine v Kambodži je nekdanjega vodja režima Rdečih Kmerov Kaing Gueka Eavnaja obsodilo na 35 let zaporne kazni. Več kot trideset let po strmoglavljenju režima.

Uradnih podatkov, koliko življenj je terjal kruti maoistični režim, ki mu je poveljeval zloglasni Pol Pot, v tej državi Jugovzhodne Azije sploh ni. Ugibanja se vrtijo okrog dveh milijonov. Žrtve so zvečine pobijali na tako imenovanih Poljih smrti, zasliševali pa so jih v preiskovalnem zaporu S-21 oziroma mučilnici Toul Sleng, kjer je bila pred režimom srednja šola. Skozi nečloveška mučenja tega zapora je šlo na tisoče ljudi.

Fotografije žrtev režima si oglejte v GALERIJI.

Vse so fotografirali in o njih vodili podrobno evidenco, ki je danes razstavljena v nekdanjem zaporu, prirejenem v muzej.

"Sovražniki države" so bili izpostavljeni mučilnim metodam, ki spominjajo na tiste iz srednjega veka. Na koncu so jih odpeljali na Polja smrti, kjer so jih obglavljali, ubijali z mačetami, otroke pa navezane na drevesa toliko časa pehali ob debla, da so umrli. Zloglasni zapor, v katerem je "zasliševanja" pogosto vodil Dutch osebno, naj bi preživelo le 14 ljudi.

Doslej še nobene sodbe
Režim Rdečih Kmerov je Kambodži vladal štiri leta, od leta 1975 do 1979; v tem času se je dogajal eden najbolj krutih poskusov socialistične agrarne reforme. Najprej so pobili intelektualce, opustošili mesta, prebivalce pa preselili na podeželje, kjer so prisilno delali v nečloveških razmerah.

Ko so začeli vdirati v vietnamski del Mekong delte, so na območje Kambodže vdrle vietnamske sile in sledila je dolgotrajna državljanska vojna, v kateri je Kambodža postala ena izmed prizorišč hladne vojne. Tu naj bi tudi tičal osrednji razlog, zakaj do današnjega dne še niso obsodili nobenega izmed krvavih akterjev režima. "Brat številk ena", vodja režima, zloglasni Pol Pot, je po padcu režima pobegnil v džunglo, kjer je naravne smrti umrl leta 1998.

Za danes se pričakuje izrek obsodbe zoper vodjo zapora S-21, sicer enega izmed petih še živečih vodij Rdečih Kmerov. Svoje zločine je priznal in povedal, da "je pripravljen, da zanje tudi odgovarja".

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.