Svet
14 ogledov

Sodišče: čiste čokolade ni

(Foto: istockphoto) Žurnal24 main
"Čista čokolada ne obstaja," se glasi odločitev evropskega sodišča. S tem se je končal spor med Evropsko unijo in Italijo, ki trdi, da izdeluje čisto čokolado.

Najbolj priljubljena sladkarija na svetu, čokolada, je sprožila spor, ki je trajal kar nekaj let. Leta 1999 je Evropska unija sprejela zakon, da na čokoladnih izdelkih ne sme pisati stoodstotna čokolada, ampak je to navedeno le v podatkih o sestavinah.

Vzrok za takšno odločitev je bila navada mnogih evropskih držav, da tudi če za izdelavo uporabljajo stoodstotno kakavovo maslo, temu še vedno dodajo tudi rastlinske maščobe, to pa pomeni, da čokolada ni več "čista". Evropska unija je zato leta 1999 sklenila, da nihče ne sme pisati na izdelke čista čokolada, je pa to zapisano na seznamu sestavin in tako lahko potrošniki sami presodijo, kakšna je kakovost čokolade.

A Italijani v nasprotju z večino evropskih držav čokoladi ne dodajajo rastlinskih maščob, zato so leta 2003 sprejeli zakon, da na izdelke lahko pišejo čista čokolada, kar pa je razjezilo Evropsko unijo, saj so s tem nasprotovali njenemu zakonu.

Spor se je preselil na evropsko sodišče, ki je zdaj odločilo, da Italija na izdelke ne sme več pisati, da so čista čokolada. Predstavnik Evropske skupnosti Roger Waite je odločitev sodišča pozdravil, poročajo svetovni mediji, saj verjame, da bo končno prišlo do pravičnega ravnotežja med dvema evropskima čokoladnima kulturama. "Imamo kulturo čokolade, ki je narejena le iz kakavovega masla, in imamo kulturo, v kateri temu dodajajo rastlinske maščobe," pravi Waite. In zdaj naj bi med tema kulturama zavladal mir.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.