Svet
6 ogledov

Sodišče ga ne razglaša za mrtvega

Žurnal24 main
Zahtevo družine haaškega obtoženca Ratka Mladića, da ga oblasti razglasijo za mrtvega, je sodišče zavrnilo.

Srbija: Za mrtvo razglasijo osebo, starejšo od 70 let, za katero vsaj pet let ni nikakršnih podatkov. Mladić se je rodil pred 68 leti, zato bo treba njegovo smrt dokazati.

Zahtevo je odvetnik družine sredi junija vložil na sodišče v Beogradu. Kot navajajo beograjski mediji, je sodišče danes zahtevo zavrnilo. Na takšen sklep se Mladićeva družina še ni pritožila, ima pa možnost, da vloži novo zahtevo.

Ob vložitvi je odvetnik družine prebeglega haaškega obtoženca Miloš Šaljić povedal, da se je družina za takšen korak odločila na podlagi dejstva, da o nekdanjem generalu že sedem let ni nikakršnih informacij ter da je imel pred tem resne zdravstvene težave. Brez ustrezne zdravstvene oskrbe zato – kot poudarjajo – niti ne bi mogel preživeti.

"Mladić je leta 1996 prebolel težko možgansko kap, poleg tega pa je imel tudi koronarne in gastroenterološke težave. Če poleg tega vemo, da je bil lahko na begu izpostavljen težkim življenjskim pogojem in da ni imel ustrezne zdravstvene oskrbe, je povsem možno, da je že mrtev,“ je povedal Šaljić.

Odziv družine na današnjo odločitev še ni znan.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.