Svet
6371 ogledov

Do smrti pretepla dve leti staro deklico

Nasilje nad otrokom Profimedia
Eno leto po njeni smrti je sodišče izreklo zaporne kazni obema staršema. Tolikšni sta njuni kazni.

Zgodba dveletne deklice Nikoll Dedić, ki so jo starši zanemarjali, zanemarjali in do smrti pretepli, je dobila sodni epilog. Nikoll iz Nove Gradiške na Hrvaškem je zaradi hudih poškodb umrla 4. aprila 2021 na zagrebški kliniki za otroške bolezni, zaradi česar je županijsko sodišče v Slavonskem Brodu njeno mater danes obsodilo na 13 let zapora. Oče deklice je bil obsojen na sedem let, pišejo hrvaški mediji.

Družino, iz katere prihaja deklica, so večkrat obravnavali v lokalnem centru za socialno varstvo. Njenega očeta so v zadnjih osmih letih preganjali kar 23-krat: enkrat je bil ovaden zaradi kaznivega dejanja tatvine, 22-krat pa zaradi različnih kaznivih dejanj, kot sta nasilje v družini ali motenje javnega reda in miru. Kljub številnim prijavam je novograški center deklico iz rejniške družine, v kateri je živela od tretjega meseca življenja, vrnil biološkemu očetu in materi.

Mirela Dedić je 31. marca lani odrinila malo Nikoll tako, da je ta pri padcu utrpela življenjsko nevarne poškodbe, ki so bile nekaj dni kasneje kljub bolnišnični oskrbi zanjo tudi usodne. Skupaj z očetom Danijelom Dedićem sta bila kmalu zatem obtožena zanemarjanja in zlorabe otroka. Dedićeva je pred prihodom na razglasitev obsodbe dejala, da ji je vseeno, kakšno zaporno kazen bo prejela, saj njenega otroka ni več.

Sojenje je bilo zaprto za javnost

Po tragični smrti dveletnice so pristojne službe premestili dva od treh sorojencev. Tretji otrok je ostal v oskrbi babice do letošnjega marca. Ministrstvo za delo, pokojninski sistem, družino in socialno politiko je sicer pri delu novogradiškega centra za socialno varstvo ugotovil več napak in pomanjkljivosti. Sojenje, ki se je začelo 11. aprila, je bilo zaprto za javnost.

Po izreku sodbe so primer komentirali tudi predstavniki društva Veronica Vere, ki so zadovoljni s hitrostjo sodbe in vsebino odločitve sodnika in senata. "Če bi izrekli najvišjo kazen in jih sežgali na grmadi, to ne bi bilo dovolj. Nič ne bo vrnilo Nikoll in olajšalo trpljenja, ki ga je preživel ta otrok," je povedala Stella Prislan Fujs, koordinatorka socialne politike Veronice Vere in dodala, da sistem je morilcu in nasilniku omogočil, da je otrok pet mesecev živel v agoniji.

dezurni@styria-media.si

 

 
Komentarjev 3
 • Avatar Žare Dolenc
  zare 21:45 05.maj 2022.

  Sankcionirati tudi zaposlene CSD pa še kje drugje. Izrečena sankcija pa absolutno prenizka. Res je, da tudi smrta kazen ne povrne nikogar, ampak preventivno pa deluje.

 • a9e68efe34e5be05967171b921c868fb1defe8c4 14:04 04.maj 2022.

  Norci ustaški.

 • miho 13:35 04.maj 2022.

  Starša spočela in rodila hčerko, nato pa jo zanemarjala in jo do smrti pretepla. Zaslužita si dosmrtno ječo. Če jima ni bilo do otroka, jima je bila na voljo kontracepcija. Če je šlo kaj narobe pri kontracepciji, jima je bila ...prikaži več na voljo oddaja v posvojitev oz. rejništvo.