Svet
36696 ogledov

Sodišče odločilo: Policijsko uro je treba takoj odpraviti

Francija policija Epa
Nizozemsko sodišče je danes vladi naložilo, da mora takoj odpraviti nočno prepoved gibanja, ki jo je uvedla v okviru ukrepov za zajezitev širjenja novega koronavirusa. Uvedba policijske ure je naletela na močan odpor javnosti in sprožila najhujše nemire v državi v zadnjih desetletjih.

Sodišče v Haagu je razsodilo, da mora vlada nočno prepoved gibanja takoj odpraviti, saj da ni dokazala "posebne nujnosti", ki je potrebna za uvedbo tovrstnega ukrepa brez potrditve v obeh domovih parlamenta. Presodilo je, da gre za "daljnosežno kršitev pravice do svobode gibanja in zasebnosti", poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Sodišče je razsodilo na podlagi pritožbe protestnega gibanje Resnica o virusu, ki je ocenilo, da je vlada z uvedbo policijske ure presegla svoje pristojnosti.

Vlada se na razsodbo lahko pritoži, vendar pa to njene uresničitve ne bo zadržalo, je pojasnil tiskovni predstavnik tega prvostopenjskega sodišča tiskovni agenciji ANP. Vlada se na razsodbo še ni odzvala.

Nočno policijsko uro je vlada prvič po drugi svetovni vojni na Nizozemskem uvedla 23. januarja in naj bi veljala do najmanj 2. marca. Uvedba nočne omejitve gibanja med 21. uro in 4.30 je sprožila večdnevne množične proteste v več mestih po državi, ki so se sprevrgli v izgrede in nasilje. Izgredniki so plenili po trgovinah, zažigali avtomobile in podtikali požare.

 
Komentarjev 31
  • jozicamurn 11:06 18.februar 2021.

    To se dogaja v t.i. civiliziranih državah, če pa bi se zgodilo pri nas, bi nas obravnavali kot nekulturne živali v vseh njihovih medijih. Mislim, da je čas, da udarimo tudi mi na njih in da opozorimo na to hinavščino ...prikaži več tudi ostale EU države in jih naredimo v nebrzdane živali v vseh medijih.

  • si_rob 06:47 17.februar 2021.

    Mi imamo zaspano US. Tablete jim pa delita Pahor in Janša. Še enega zaspanca naj izvolijo in je pri nas konec s človekovimi pravicami .

  • Albatroz 19:08 16.februar 2021.

    So bolj enoten narod in se držijo svoje pravice