Svet
32 ogledov

Sodišče prepovedalo valentinovo

(Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Višje sodišče je prepovedalo vsakršno praznovanje valentinovega po vsej državi.

V Pakistanu je sodišče v Islamabadu včeraj izdalo odlok, s katerim je prepovedalo praznovanje valentinovega po vsej državi. Odlok je stopil v veljavo takoj. 

Odlok prepoveduje objavo oglasov, ki omenjajo praznik zaljubljencev, v tiskanih in elektronskih medijih. Prepoveduje prodajo izdelkov, povezanih s tem dnem, in vsakršno praznovanje na javnem mestu in v državnih ustanovah. Agencija, pristojna za nadzor nad elektronskimi mediji, je dobila nalogo poostreno nadzirati vse platforme in posredovati informacije o morebitnih kršitvah. 

Odločitev spodbudila peticija

Sodišče je odločitev sprejelo po tem, ko so dobili peticijo s strani državljana, ki je trdil, da reklamiranje valentinovega nasprotuje naukom islama in bi ga zato morali prepovedati. 

To ni prvič, da so v Pakistanu nasprotovali valentinovemu. Lani so v Pešavarju prepovedali praznovanje. Verske skupine so že večkrat glasno nasprotovale prazniku, ki se je iz ZDA razširil praktično po vsem svetu. 

Kot drugje po svetu si tudi v Pakistanu od praznika največ obetajo trgovci, predvsem cvetličarji. Na tržnici v Islamabadu cvetličarji upajo, da bodo prodali več cvetja kot običajno. "Štiri do pet dni smo porabili za pripravo aranžmajev. Štirideset jih imam pripravljenih za valentinovo," je za CNN dejal Sultan Zaib. "Če nam prepovedo prodajo, bo to za nas katastrofa," je o odločitvi sodišča povedal Mohammad Naveed, ki je za nakup cvetja  za to priložnost namenil približno dva tisoč dolarjev. 

 dezurni@zurnal24.si

 

 
Komentarjev 2
  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 11:53 14.februar 2017.

    V praksi je potem tako da bolj konzervativni severnozahodni del se tega drži. Zmeren pakistanski jug pa ne kaj dosti. Konec koncev so tam podjetja že toliko odvisna od valentinovega da si že priskrbijo odpustke.

  • Papaja Popi 10:59 14.februar 2017.

    Valentinovo res ameriško sranje, vendar ga ne bi bilo potrebno prepovedati.Muslimani pač serjejo po svoje.