Svet
1 ogledov

Sodišče prisodilo prve odškodnine

Letalo je izginilo daleč od kopnega, kar močno otežuje iskanje ostankov. Žurnal24 main
Brazilsko sodišče je družbi Air France odredilo izplačilo odškodnin žrtvam nesreče. Avtopsija posmrtnih ostankov potnikov je pokazala, da je letalo verjetno razpadlo že v zraku.

Francoska letalska družba Air France bo prihodnji dve leti neki soprogi in trem otrokom ene od žrtev nesreče izplačevala 14 tisoč realov (pet tisoč evrov) nadomestila za bivanje in psihiatrično oskrbo na mesec, je odločilo sodišče v Rio de Janeiru. Poleg tega so svojci upravičeni še do izplačila odškodnine, ki pa še ni določena.

Družini enega od umrlih potnikov z brazilskim državljanstvom pa bo na podlagi življenjskega zavarovanja izplačana vsota v višini 50 tisoč realov (18 tisoč evrov).

Letalo razpadlo v zraku
Airbus A330 je na poti iz Ria de Janeira v Pariz 1. junija strmoglavil v Atlantski ocean. Umrlo je vseh 228 potnikov in članov posadke. Do zdaj so našli 50 trupel in dele letala. Pri večini trupel so odkrili številne zlome v nogah, rokah in kolkih, kar po mnenju ameriškega strokovnjaka za sodno medicino Franka Ciacca potrjuje tezo, da je letalo razpadlo, še preden je doseglo morje. Da utegne biti ta teza pravilna, kaže tudi to, da so našli velike kose letala, in to, da so nekatere žrtve našli z malo ali nič obleke. "Če letalo razpade v zraku, se obleke preprosto raztrgajo," je povedal svetovalec za zračno varnost in nekdanji preiskovalec Jack Casey in dodal, da je zaradi močnega vetra na veliki višini večina potnikov umrla, še preden so padli v morje.

Črni skrinjici naj bi dali točen odgovor
Preiskovalci bi radi našli črni skrinjici, ki naj bi ležali na dnu oceana. Črni skrinjici oddajata signale še 30 dni po nesreči, brez njiju pa bodo težko ugotovili vzrok nesreče. Zaradi razgibanega dna oceana je njuno iskanje, tako kot iskanje ostankov letala in trupel, močno oteženo. Francoski preiskovalci si pri iskanju pomagajo z majhno podmornico. 

Preiskovalci so do zdaj našli rep letala in nekatere druge večje razbitine. © Reuters

 
Točen kraj nesreče ni znan
"Družine umrlih bi rade vedele, kaj se je zgodilo. Trenutno jim lahko sporočim le, da delamo kar se da intenzivno in hitro, da bi nekega dne ugotovili, kaj se je zgodilo in kaj lahko storimo, da bo letenje varnejše. Smo nekoliko bližje našemu cilju, a ne sprašujte me, kolikšne so možnosti," je v Parizu povedal Paul-Louis Arslanian , direktor francoskega odbora za preiskovanje letalskih nesreč, in dodal, da je negotovo, ali bodo preiskovalci našli vse ostanke letala.

Točen kraj nesreče ni znan, saj letala, ko je izginilo, ni bilo na radarju nobenega nadzornika poleta, oceanski tokovi pa so premikali trupla in ostanke, ki so jih našli. Območje preiskujejo francoske, brazilske in ameriške ladje, francoski preiskovalci pa so Evropsko vesoljsko agencijo zaprosili, naj jim priskrbi satelitske posnetke območja.

Številne teorije zarote
Preiskovalci raziskujejo, ali so k nesreči prispevali senzorji hitrosti. Arslanian je ob tem javnost opozoril, naj ne ugibajo o tem, kaj se je zgodilo, saj je "še prezgodaj govoriti o različnih scenarijih". Teorije o morebitnem vzroku nesreče so številne; od električne napake na letalu do terorizma. Razbitine bodo verjetno testirali, da bodo ugotovili, ali so na njih ostanki razstreliva.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.