Svet
10 ogledov

Sodišče ukazalo izpustitev Hosnija Mubaraka

Hosni Mubarak EPA
Hosni Mubarak bi lahko bil prost že čez dva dni, a ima tožilstvo še čas za pritožbo, kar bi lahko njegov odhod na prosto podaljšalo za nekaj dni.

Egiptovsko sodišče je ukazalo izpustitev nekdanjega predsednika Hosnija Mubaraka. Iz pripora naj bi ga izpustili v naslednjih 48 urah, saj se tožilstvo še vedno lahko pritoži.

Kot navajajo sodni viri, je sodišče primer proti Mubaraku zaradi nezakonite porabe javnih sredstev pri gradbenih projektih njegove družine vrnilo tožilstvu. To bi moralo obtožnico razširiti na še štiri udeležence. Posledično je bilo sodišče prisiljeno ukiniti preiskovalni pripor za Mubaraka.

Kljub temu pa dolgoletni egiptovski predsednik, ki so ga množični protesti februarja 2011 prisilili k odstopu, danes še ni mogel zapustiti zapora. V preiskovalnem priporu namreč ostaja zaradi še enega postopka, v katerem je prav tako obtožen korupcije. Njegov odvetnik Farid al Dib je napovedal, da se bo tudi na ta primer, ki je še zadnji proti njemu, pritožil.

Enkrat že obsojen

85-letni diktator je bil junija 2012 sicer že obsojen na dosmrtno ječo zaradi sokrivde pri uboju protestnikov v demonstracijah, ki so ga leta 2011 odnesle s predsedniškega stolčka. Januarja letos je bila njegova pritožba sprejeta in maja se je začelo vnovično sojenje. V primeru je že presedel maksimalno določeno dolžino pripora.

Komentarjev 2
  • Avatar čavez
    čavez 12:03 22.avgust 2013.

    Le kaj neki so današnji voditelji, po moji presoji lahko rečem da so prej teroristi, predvsem terorizirajo lasten narod.

  • KLOBO 16:09 21.avgust 2013.

    V Egiptu jim je sedaj jasno, da je bil Mubarakov režim edini, ki je lahko obvladoval vse skrajneže in jih držal stran od oblasti!! Ko so se skrajneži "Muslimanska bratovščina " polastila oblasti , je zavladal totalni kaos in verska ...prikaži veča nestrpnost do drugačemislečih in drugačeverujočih. Nazadnje ga bodo še nagradili !!