Svet
9 ogledov

Sodišče: Za tumor kriv mobilnik

telefoniranje med vožnjo Shutterstock
Kasacijsko sodišče v Rimu je odločilo, da je bila za tumor na možganih kriva vsakodnevna uporaba mobilnika.

Odločitev kasacijskega sodišča v Rimu je verjetno vsem proizvajalcem mobilnikov pognala strah v kosti. Sodniki so namreč odločili, da je bila uporaba mobilnika kriva za možganski tumor 60-letnega Innocenta Marcolinija.

Marcolini je dvanajst let vsak dan po mobilniku v povprečju govoril šest ur. Tumor so uspešno odstranili, je pa zaradi bolečin nesposoben opravljati delo menedžerja. Ker mu niso odobrili invalidske upokojitve, se je odločil za tožbo proti zavarovalnici in jo dobil. Zavarovalnica se je pritožila, a sodišče se je postavilo na stran bolnika. Kot so zapisali, je neizpodbitno, da je invalidnost povzročila uporaba mobilnika.

"Odločitev sodišča pozdravljam. Sodniki so spoznali, kako škodljivi so žarki in potrdili poročila naših izvedencev. To je zame dokaz, da sodišča v Italiji delujejo,“ je povedal nekdanji menedžer.

"Ta sodba je zelo pomembna. Zveza znanstvenikov je takšno škodljivost elektromagnetih žarkov doslej namreč zanikala,“ je povedal profesor univerze v Padovi Angelo Levis, ki je menedžerja v njegovem boju podpiral. Dodal je tudi, da razmišljajo o skupinski tožbi sedmih Italijanov, ki prav tako trdijo, da so zaradi sevanja mobilnikov dobili tumor.

"Sodba ne podpira znanstvenih dognanj"

Krone.at je za komentar na sodbo zaprosil združenje avstrijskih mobilnih operaterjev FMK. "Sodba je iz znanstvenega vidika nerazumljiva,“ pravijo, saj je dokazano, "da sevanje, če ne presega predpisanih mejnih vrednosti, na zdravje ljudi nima vpliva.“

Študija mednarodne agencije, ki se ukvarja z raziskovanjem raka, pa je spomladi ugotovila, da bi mobilniki "lahko povzročili rakave tvorbe“. Obstaja namreč več primerov, ki kažejo na to, da se pri veliki uporabi mobilnikov poveča verjetnost za nastanek tumorja na možganih.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.