Svet
16 ogledov

Sodnik, ki je osvobodil Gotovino

Theodor Meron (desno) EPA
Sodnik Theodor Meron, ki si ga bomo zapomnili kot človeka, ki je osvobodil hrvaška generala Anteja Gotovino in Mladena Markača, je preživel taborišče smrti

Poljski žid z ameriškim državljanstvom je kot otrok preživel strahote holokavsta. Nekaj let je bil v nacističnem taborišču, kjer je izdeloval strelivo za nemške vojake. Rodil se je delavski družini poljskem Kaliszu. Večino bližnjih je izgubil v vojni. "Moral sem hitro odrasti. Imel sem lepo otroštvo, a bilo je prekinjeno," po navedbah 24sata pravi Meron in obenem priznava, da je otroška travma močno vplivala na njegove poznejše življenje. "Moja izkušnja med vojno je bila popolna izguba avtonomije. Imela je močan vpliv name. Ko sem postal sodnik v Haagu, sem mislil, da je to neke vrste usoda, pesniška pravičnost."

Predsednik Mednarodnega sodišča za zločine na območju nekdanje Jugoslavije v Haagu je tudi predsedujoči sodnik pritožbenega senata Mednarodnega kazenskega sodišča za Ruando. Od leta 1977 je bil profesor mednarodneag pava na univerzi v Ženevi, poučuje pa tudi na drugih univerzah, med drugim na pravni fakulteti v New Yorku. Pravo je študiral na Harvardu in Cambridgeju. Napisal je 11 knjig o pravu, poznan pa je tudi o svojem podrobnem preučevanju Shakespeareja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.