Svet
11 ogledov

Sojenja Mladiću ne bodo preložili

Ratko Mladić na sodišču v Haagu. EPA
Predsednik Mednarodnega sodišča za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije v Haagu je danes sporočil, da so zavrnili prošnji odvetnikov Ratka Mladića za preložitev začetka sojenja za šest mesecev ter zamenjavo glavnega sodnika. Sojenje se bo tako začelo jutri zjutraj.

Predsednik sodišča Theodor Meron je Mladićeve zahteve danes zavrnil.

"Ni mi všeč, da Mladić meni, da bi lahko bil razumni opazovalec, ki je primerno informiran in pristranski. Mladićevo zahtevo po zamenjavi sodnika zato razglašam za neupravičeno," je med drugim povedal Meron.

Nekdanji poveljnik bosanskih Srbov je namreč zahteval, da sodišče izloči predsedujočega sodnemu senatu Alphonsa Orieja. Meni namreč, da je zaradi nizozemskega državljanstva in dejstva, da je predsedoval sojenjem, na katerih so obsodili Mladićeve nekdanje podrejene, "pristranski".

Mladićeva obramba, ki jo sestavljata odvetnika Branko Lukić in Miodrag Stojanović, pa je včeraj zvečer zahtevala tudi preložitev začetka sojenja. To so sicer zahtevali že v preteklosti, češ da obtoženi nima dostopa do številnih dokumentov, med njimi tudi do takih, ki so po njegovi oceni ključni.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.