Svet
40 ogledov

Sojenja za vojne zločine ni dočakal

Veljko Kadijević Interpol
V Moskvi je umrl eden najtesnejših sodelavcev Slobodana Miloševića.

Včeraj je v Moskvi umrl zadnji minister za obrambo v bivši Jugoslaviji med leti 1988 in 1992 in nekdanji general Jugoslovanske ljudske armade (JLA) Veljko Kadijević.

89-letni Kadijević, eden nekdaj natesnejših zaupnikov in sodelavcev tedanjega srbskega predsednika Slobodana Miloševića, pred smrtjo ni dočakal začetka sodnih postopkov zaradi vojnih zločinov, ki mu jih očitajo na Hrvaškem.

V Moskvi so ga ščitili

Na čelu JLA je bil namreč tudi leta 1991, v času vojaškega napada in obstreljevanja Vukovarja in Dubrovnika, za kar naj bi prav on izdal ukaz. Hrvaško tožilstvo je zato proti njemu že pred časom vložilo tri obtožnice zaradi zločinov proti človeštvu. Med drugim mu očitajo, da naj bi bila skupaj z Miloševićem glavna snovalca vojne na Hrvaškem.

Srbijo je zapustil leta 2000, ko je prejel poziv haaškega sodišča za vojne zločine v bivši Jugoslaviji, da bo zaslišan kot priča v ostalih postopkih za omenjene zločine. Tedaj se je zatekel v Moskvo, kjer smo mu omogočili zaščito s političnim azilom, nato pa so mu podelili še rusko državljanstvo.

Hrvaška je od Rusije zahtevala Kadijevićevo izročitev, a so oblasti v Moskvi to gladko zavrnile. Poleg hrvaških pravosodih organov je Kadijevića z mednarodno tiralico zaradi vojnih zločinov iskal tudi Interpol.

Komentarjev 1
  • Ferluci 13:59 03.november 2014.

    Tudi pri nas tovariši niso dočakali. In še danes jih imajo za HEROJE! Sicer pa nič novega, komunistična falanga, pač.