Svet
5 ogledov

Sojenje domnevnim džihadistom v Avstriji

Vojaki Islamske države Profimedias
V avstrijskem Gradcu se začenja prvi od štirih procesov proti domnevnim džihadistom. Na zatožni klopi 13 obdolženih.

Prvi bo danes na zatožno klop sedel Fikret B., ki ga obtožnica bremeni sodelovanja v Islamsko državo in novačenja zanjo. Kot še poroča avstrijska tiskovna agencija APA, naj bi na tem prvem od štirih sojenj kot priča nastopil Mirsad Omerović, znan tudi kot Ebu Tejma, domnevni glavni ideolog globalnega džihadizma v Avstriji in eden glavnih rekrutov za IS v Evropi.

Sojenje Omeroviću se bo predvidoma začelo 22. februarja. Omerovića so aretirali v okviru velike policijske racije novembra 2014 in je od takrat v preiskovalnem zaporu v Gradcu. Skupaj s še enim soobtoženim je obtožen več s terorizmom povezanih kaznivih dejanj, med drugim umora.

Mirsad Omerović, po rodu iz srbskega Sandžaka, se je sicer nedavno omenjal tudi v slovenskih medijih, saj naj bi bil njegov brat Selman aprila 2014 med udeleženci srečanja salafistov v športnem centru Korant v Dolu pri Ljubljani.

Začetek še enega sojenja džihadistom v Gradcu z osmimi obtoženimi je napovedan za 5. februar, medtem ko termin za četrto sojenje dvema obtoženima še ni določen, poročajo avstrijski mediji.

Sojenje bodo spremljali strogi varnostni ukrepi.

Komentarjev 1
  • alibaba 16:03 03.februar 2016.

    Ja, pri nas so pa muslimani prisegel pri Alahu,da so samo čajčka pil na pikniku pri Ljubljani.