Svet
2727 ogledov

Sojenje Hrvatu v Donecku: Grozi mu smrtna kazen

Sojenje Vjekoslavu Prebegu Profimedia
Poleg sodijo še štirim evropskim državljanom.

V Donecku na vzhodu Ukrajine se je v ponedeljek na sodišču, s katerim upravljajo proruski separatisti, začelo sojenje petim evropskim državljanom, ki so se borili na strani Ukrajine. Med njimi je tudi Hrvat Vjekoslav Prebeg, ki mu tako kot še dvema obtožencema grozi smrtna kazen ali dosmrtni zapor. Sojenje se bo nadaljevalo oktobra.

Poleg Prebega sojenje poteka še proti Švedu Matthiasu Gustavssonu ter Britancem Dylanu Haelyju, Andrewu Hillu in Johnu Hardingu. Obtožnica tožilstva proruske samooklicane Ljudske republike Doneck jih med drugim bremeni kaznivih dejanj urjenja za teroristične dejavnosti in sodelovanja v oboroženem spopadu v vlogi plačanca.

Smrtna kazen grozi trem obdolžencem

Prebeg se je izrekel za nedolžnega. Izjavil je, da so bile njegove dolžnosti na bojišču omejene na spremljanje položajev nasprotnika in ni sodeloval v oboroženih spopadih proti ruskim silam. Zadnji naboj naj bi izstrelil pred začetkom vojne v Ukrajini, pišejo ruski mediji, ki so lahko spremljali sojenje.

Krivdo so zavrnili tudi preostali štirje obtoženi. Gustavsson je dejal, da je podpisal pogodbo, ne da bi jo prej preučil, in dodal, da ni deloval na prvi bojni liniji, ampak je samo varoval vhod v tovarno Iljič v Mariupolju. Healy in Hill sta povedala, da sta v Ukrajino prišla kot prostovoljca, Harding pa je odklonil pričanje.

Smrtna kazen po poročanju ruske tiskovne agencije Tass grozi Prebegu, Gustavssonu in Hardingu.

Sojenje Vjekoslavu Prebegu | Avtor: Profimedia Profimedia
Prebega so ruske sile zajele maja pri Mariupolju. V Ukrajino je prispel že pred več kot enim letom in postal pripadnik 1. bataljona 36. brigade mornariške pehote, ki se je borila ob Mariupolju. Gre za uradno enoto ukrajinske vojske, ki vključuje nekdanji ukrajinski prostovoljni bataljon Azov, ki je kasneje postal del redne ukrajinske vojske.

Sodišče samooklicane Ljudske republike Doneck, ki ga mednarodna skupnost ne priznava, je v začetku maja na smrt obsodilo maroškega državljana Saauduna Brahima ter Britanca Aidena Aslina in Shauna Pinnerja, ki se je boril v isti enoti kot Prebeg. Na razsodbo so se pritožili, zanje pa se je zavzela tudi zahodna diplomacija, vendar so bili njeni napori doslej neuspešni.

dezurni@styria-media.si

 
Komentarjev 8
 • Petra_56 14:59 16.avgust 2022.

  Kaj nas briga za Ustaše.., naj dobi kar je iskal in to čim prej.

 • Željko 13:44 16.avgust 2022.

  Bravo Rusija pokaži zahodu da se tabo ni milosti!!!

 • Avatar Antikrist1
  Antikrist1 12:16 16.avgust 2022.

  Svet pričakuje, da bo sodišče te terorisitčne izmečke obsodilo na smrt. Upam, da jih bodo javno obesili in prenos pokazali na telegramu! Za teroriste ni milosti, prav tako privoščim njihovim družinam!