Svet
134 ogledov

Sojenje Kosu: "Budale jih bodo pobile"

V korist Franca Kosa bo očitno pričal Ratko Mladić, Kos pa mu bo vrnil "uslugo". Žurnal24 main
Franc Kos. Na sojenju za poboj Muslimanov v Srebrenici je priča danes opisala, da je bil Kosov vod označen za "budale", ki bodo izvedle zločin. Kosov odvetnik: to je najtežji proces, kar jih je.

"Priče tožilstva govorijo o groznih, pretresljivih dogodkih. Franc Kos ne zanika zločinov proti človečnosti, ki jih je po povelju storil nad civilisti, a nikakor ne more biti obsojen za genocid, saj ni vedel, da izvaja vnaprej pripravljen načrt o genocidu nad Muslimani," je za Žurnal24 po današnjem nadaljevanju procesa povedal odvetnik slovenskega državljana Franca Kosa Dušan Tomić.

Kos kljub težkim obsodbam kot pravi Slovenec ostaja dostojanstven, ničesar ne prosi in ni klonil. Vidi se, da ima v sebi tudi germansko kri.
Odvetnik Tomić

Tomić je Kosov primer označil za zelo težaven in edinstven, saj je po njegovem Kos edini tujec na svetu, ki je bil kdaj obtožen za genocid v državljanski vojni. Kos, ki se je sprva boril na hrvaški strani v Vukovarju, nato pa se je pridružil enotam pri Mostarju, je kasneje prebegnil na srbsko stran. Po pripovedovanju Tomića naj bi pobijanju Muslimanov po padcu Srebrenice nasprotoval in hotel pobegniti, a so mu Srbi zagrozili s smrtjo.

Razočaran nad Slovenijo
Po napovedih odvetnika bo svojo obrambo za Kosa gradil na dokazih, da ni vedel za načrtovani poboj. Sam proces bo sicer po njegovem trajal še vse leto, pri tem pa je razočaran nad ravnanjem Slovenije, saj je Kosa po njegovem dobesedno prodala, prav tako pa mu v priporu do danes niso ponudili nikakršne pomoči.

Franc Kos, ki se je leta 1966 rodil v Celju, je bil eden izmed pripadnikov 10. diverzantskega odreda vojske Republike srbske, ki je bil pod neposrednim poveljstvom Ratka Mladića. Po nekaterih navedbah naj bi bil Kos eden najpomembnejših članov tega oddelka.

Franc Kos je obtožen, da je kot poveljnik voda desetega diverzantskega odreda vojske Republike srbske (VRS) skupaj s Stankom Kojićem, Vlastimirjem Golijanom in Zoranom Goronjašem 16. julija 1995 sodeloval pri pobijanju okoli osem tisoč Muslimanov, ki so jih sile VRS zajele po padcu Srebrenice.

Izmenjava ni uspela, sledila eksekucija
Danes je na sojenju pričal Zoran Bojić, takrat pripadnik vojne policije v VRS. Dejal je, da je v šoli v Pilici v tistih dneh videl večjo skupino zvezanih moških s področja Srebrenice. Spominja se tudi spora nekega "polkovnika ali podpolkovnika" s Slavkom Perićem, ki je bil v tistem času pomočnik komandanta prvega bataljona Zvorniške brigade, saj se prvi ni strinjal s predvideno izmenjavo ujetnikov, poroča portal BIRN. Častnik je grozil, da bo "vse pobil". Poleg njega je bila skupina več "mladih" vojakov, med njimi naj bi bili tudi Kos in drugi soobtoženi.

srebrenica | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Bojić je povedal, da je naslednjega dne videl, kako ujetnike vkrcavajo v avtobuse, da bi jih izmenjali. Vendar je izmenjava očitno propadla, saj so se ujetniki nato vrnili, čemur je sledilo zasmehovanje častnika. Takrat je Perić, ki mu danes za zločine v Srebrenici sodijo v ločenem procesu, Bojiću dejal: "Videti je, da jih bodo tiste budale pobile," pri čemer je pokazal proti vojakom.

Bojić sicer ne ve, kdo so bili vojaki, sklepa pa, da je bil polkovnik Vujadin Popović, ki je bil v Haagu zaradi Srebrenice že obsojen na dosmrtno zaporno kazen.

V torek je priča Jefto Bogdanović povedal, kako je sodeloval pri nalaganju trupel iz šole in okoli kulturnega doma v Pilicah na tovornjake. Kot je dejal, se je takrat govorilo, da so tovornjaki odpeljali okoli 500 trupel.

Komentarjev 1
  • privat 07:57 19.november 2011.

    naj se proba opravičiti žrtvam ,ki so mrtve..in po takem principu naj sodišče presodi...je nemogoče da ni kriv!! ..pa še z giljotino naj mu sodijo..morilcu!