Svet
5 ogledov

Sojenje Mursiju preloženo že po desetih minutah

Varnostnik ukrepi v Egiptu
1/2
Reuters
Mohamedu Mursiju sodijo zaradi nagovarjanja k nasilju, zaradi česar so pred predsedniško palačo lani umrli protestniki. Zaradi kaosa v sodni dvorani so obravnavo prekinili, sojenje se bo nadaljevalo januarja.

Ob strogih varnostnih ukrepih se je danes v Kairu začel sodni proces proti nekdanjemu egiptovskemu predsedniku Mohamedu Mursiju. Sojenje 62-letnemu Mursiju in še 14 drugim vodilnim članom islamske Muslimanske bratovščine se je kmalu prekinilo.

Ob začetku obravnave na sedežu policijske akademije v predmestju Kaira so obtoženi vzklikali gesla proti sodišču in varnostnim silam v državi, Mursi pa je vztrajal, da je on legitimni predsednik Egipta ter zahteval, da se sodi voditeljem "vojaškega udara".

Preloženo po desetih minutah

Po navedbah egiptovske državne televizije se je tudi vnel srdit spor med zagovorniki obtoženih in opazovalci v dvorani.

Sodnik je sojenje že po okoli desetih minutah prekinil, pozneje pa ga je preložil na začetek prihodnjega leta.

Zmotila so ga sicer tudi Mursijeva oblačila. Ta po poročanju britanskega BBC ni želel sleči svoje modre obleke in si nadeti belega zaporniškega oblačila.

Poostrena varnost

Aktiviranih je bilo več kot 20 tisoč policistov, ki naj bi med sojenjem skrbeli, da ne bi nastali izgredi. Večer pred sojenjem se je namreč že zgodilo streljanje. Oboroženi moški je ustrelil dva policista in tretjega ranil. Pred sodiščem pa se že zbirajo njegovi podporniki.

Odgovoren za smrt?

Mursi je obtožen hujskanja k nasilju, ki je vodilo v smrt protestnikov pred predsedniško palačo decembra lani, kjer so potekale demonstracije proti njegovi vladavini. Grozi mu dosmrtni zapor ali celo smrtna kazen.

Analitiki pa že pravijo, da gre za "politično motivirano sojenje" in da je težko pričakovati pravično sojenje. Mursi je tudi že napovedal, da na sodišču ne bo sodeloval, saj ne priznava njegove avtoritete. Njegovi odvetniki bodo sojenje le opazovali.

Mursija je 3. julija odstavila egiptovska vojska, odtlej pa ga egiptovske oblasti zadržujejo na neznanem kraju, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.