Svet
14 ogledov

Sojenje Šarićevemu klanu

Darko %C5%A0ari%C4%87 Žurnal24 main
V Beogradu se je danes začelo sojenje kriminalni združbi Darka Šarića. Narko šef še vedno na begu. Sojenje prekinjeno, ker obtoženci s seboj niso imeli svojih zapiskov.

Uro pred predvidenim iztekom današnjega sojenja Šarićevi združbi so obtoženi zahtevali prekinitev, ker imajo svoje zapiske v centralnem zaporu, noč pa so morali prebiti v priporu sodišča. Na predlog obrambe se bo sojenje nadaljevalo jutri dopoldne ob desetih, sodišče pa je odredilo, da obtoženim priskrbijo njihove zapiske.

Šifrant in lažna imena
V obtožnici je navedeno, da so si Darko Šarić, Goran Soković in Željko Vujanović izmislili načrt, po katerem je imel vsak pripadnik njihove kriminalne združbe lažno ime, psevdonim, ki so ga uporabljali pri načrtovanju tihotapljenja in preprodaje kokaina.

Od dvajset obtoženih za tihotapljenje omenjenih dveh zaplemb jih je 20 v Srbiji, šest na begu, dva pa sta se odločila, da s svojimi pričanji pomagata tožilstvu. Zoper nekatere ostale pripadnike Šarićevega klana še vedno poteka preiskava, tožilstvo obtožnice še ni spisalo, zoper več njih pa preiskava poteka tudi v Argentini.

Šarićev psevdonim je bil "Zoki", Sokovićev "Gog" in "Popola", medtem ko obtožnica lažnega imena Željka Vujanovića ne navaja. Ostali pripadniki skupine, ki so ji poveljevali omenjeni trije, so ravno tako svojo identiteto prikrivali z lažnimi imeni. Poleg teh pa so si – po pisanju več srbskih portalov – omislili tudi poseben šifrant za izmenjavo telefonskih številk, v katerem so števila od 0 do 9 označena z določeno črko abecede.

S sporočili na pogled nerazumljive vsebine so se obveščali o številkah telefonov, ki so jih nato uporabljali za izmenjavo potrebnih informacij pri organizaciji tihotapske mreže. Poleg tega so se preko skupinskega spletnega naslova na gmailu "Drugari 1978" obveščali o posameznih aktivnostih v Južni Ameriki.

"Posla ni"
V delu zaplenjene komunikacije je tožilstvo izpostavilo sporočilo, ki se nanaša na težave s prenosom kokaina z jahte Maui na čezoceansko ladjo Pigros, ki je dvakrat propadlo. 15. oktobra lani je sledilo sporočilo, da akcija definitivno odpade. Istega dne je urugvajska policija zaplenila kokain.

"Tukaj je katastrofa. Vse smo dali Nindži. On s tem dva dni malo sem, malo tja. Sinoči smo se skoraj utopili. Bila je nevihta, tako da posla ni,“ se je glasilo zadnje sporočilo o propadlem poslu. Policija je na jahti hrvaškega državljana Anastazija Martinčića zaplenila 2.174 kilogramov in 682 gramov kokaina.

Na jahto so ga natovorili v noči z 12. na 13. oktober s pomočjo gumenjakov v argentinskih vodah. Zatem je jahta odplula v Urugvaj, kjer naj bi drogo prevzel obtoženi Miloš Cajić, prvi oficir čezoceanske ladje Pigros. Poleg te zaplembe obtožnica obravnava tudi tisto, ki se je zgodila na italijanskih tleh. 19. januarja so v Tireniji zaplenili 235 kilogramov kokaina, pri tem pa aretirali tri Šarićeve sodelavce. Ostali so pobegnili.

Sojenje se bo nadaljevalo jutri dopoldne ob 10. uri.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.