Svet
16 ogledov

Sojenje Šarićevi združbi

Darko %C5%A0ari%C4%87 Žurnal24 main
V Beogradu se nadaljuje sojenje kriminalni združbi Darka Šarića. Pretihotapiti naj bi poskušali dobri dve toni in pol kokaina.

Eden od najtesnejših sodelavcev zloglasnega Darka Šarića, Željko Vujanović, je na današnjem sojenju zavrnil obtožbe glede tihotapljenja droge in poudaril, da se preživlja s pomočjo poker aparatov. Kje ima te poker avtomate, ni želel povedati.

Pritožil se je nad ravnanjem tožilstva za organizirani kriminal, ki mu je zasegel vse premično in nepremično premoženje. "Poker aparati so zares tisti, ki mi prehranjujejo družino in plačujejo advokate,“ je povedal. "Tožilec trdi, da sem obogatel s pomočjo prodaje drog. To je nesmisel. V mestu me vsi poznajo, nisem nevaren,“ je povedal eden izmed obtoženih Šarićevih sodelavcev, sicer njegov bratranec.

Zoper Šarićevo združbo hkrati poteka tudi preiskava glede pranja denarja. Kriminalisti imajo pod drobnogledom posle, s katerimi naj bi Šarićevi ljudje s pomočjo več tujih firm oprali več kot milijardo evrov.

Po poročanju srbskih portalov je poudaril, da ni nikoli koval načrtov za organizacijo kriminalne združbe, saj "za to niti ni v stanju“. "Nikoli v življenju nisem ničesar načrtoval,“ je povedal nekdanji košarkar, ki je igral tudi za reprezentanco, nato pa treniral otroke v klubu Radnički v Kragujevcu.

Poudaril je, da nikoli ni bil v Pizi, kjer so zasegli prvo od dveh zaseženih pošiljk kokaina. V Italijo naj bi sicer pogosto potoval, vendar kot rejec psov pasme neapeljski mastif. V Urugvaju, kjer so policisti zasegli drugo pošiljko, težko dobri dve toni in pol, pa ni bil nikoli. Tudi vseh obtoženih za sodelovanje v Šarićevi združbi ne pozna, je povedal in odklonil odgovarjanje na vprašanja tožilstva.

Poleg njega sta na sojenju krivdo zanikala še dva obtožena tihotapljenja kokaina. Pričanje ostalih soobtoženih se bo nadaljevalo jutri.

Sodni izvedenec grafolog o Šarićevi osebnosti
Darko Šarić, vodja kriminalne združbe, je sicer še vedno na begu. Pred začetkom sojenja je svojemu odvetniku poslal pismo, poslano iz Turčije, v katerem se pritožuje, da ga je sodišče že vnaprej spoznalo za krivega. Trdi, da nikoli ni tihotapil droge, pač pa da se je ukvarjal z drugimi posli in pri tem sodeloval s številnimi člani politične, državne in poslovne elite Srbije.

Po pisanju portala Blic je na osnovi rokopisa sodni izvedenec Jovan M. Krstić, psiholog in grafolog, izdelal Šarićev profil. Na podlagi izsledkov analize naj bi bil Šarić zaprta, sebična in preračunljiva oseba, brez sposobnosti čustvovanja.

Ker je pismo spisano v velikih tiskanih črkah, analiza ni najbolj verodostojna, poudarja Krstić, hkrati pa dodaja, da običajno velike tiskane črke uporabljajo introvertirani ljudje, tisti, ki redko pokažejo čustva, niso družabni ter odnose z ljudmi usmerjajo zgolj v zadovoljevanje lastnih potreb in interesov.

Večji razmak med črkami naj bi nakazoval na povečane sposobnosti za preračunavanje, to pa naj bi bilo povezano tudi s Šarićevo sebičnostjo. "Pisava, ki je nekoliko nagnjena v levo, ravno tako nakazuje na zaprtost. S takšnim človekom nikoli ne veste, pri čem ste, saj gre za prikrito osebo. Sposobnosti za čustvovanje nima, vse je premišljeno in nestalno,“ je še poudaril sodni izvedenec grafolog.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.