Svet
18 ogledov

Sojenje slovenskemu klavcu

(Foto: arhiv Žurnal24) Žurnal24 main
Začetek sojenja Francu Kosu in soobtoženim zaradi sodelovanja v genocidu. Kosov odvetnik: "Ni niti enega dokaza." 17. decembra bodo tožilci pokazali videoposnetek dogajanja v Srebrenici.

''Obtoženi ne zanika, da je sodeloval pri streljanju, vendar ne sprejema, da je storil genocid,'' je na sojenju v Sarajevu dejal Kosov zagovornik Duško Tomić.
Obtožnica Kosa bremeni sodelovanja pri uboju več kot 8000 moških.

Poleg Kosa so sodelovanja v genocidu v Srebrenici leta 1995 obtoženi še Stanko Kojić, Vlastimir Golijan in Zoran Goronja. Ti so kot pripadniki 10. diverzantskega odreda vojske Republike srbske streljali na ujetnike. Kosa in Kojića obtožnica bremeni, da sta med pobitimi Bošnjaki še preverila, če je kdo preživel streljanje. Če sta kakega našla, sta ga pokončala s strelom v glavo.

''Kos je zgolj izvrševalec''
''Ne obstaja niti en dokaz, da je sodeloval (Franc Kos, op. a.) pri izdelavi načrta in da je vedel za streljanje, dokler ni prišel na konkretno mesto. Kos je zgolj izvrševalec,'" je po poročanju bosanske BHRT povedal Tomić in dodal, da tisti, ki bi zavrnili ukaz za zločin, verjetno ne bi bili živi.

Tretjeobtoženi Vlastimir Golijan je na zaslišanju dejal, da še vedno ostaja pri svojem priznanju krivde, ki ga je dal septembra letos, in da ''že 15 let čaka na izvršitev kazni''. Spomnimo, sodišče je 23. septembra 2010 zavrnilo Golijanovo priznanje krivde, saj je obtoženi trdil, da ne razume pomena kaznivih dejanj, za katere je obsojen.

Dve priči in DVD
''Dokazali bomo, da so Bošnjaki morali zapustiti Srebrenico in da so obstajala tudi navodila generala Ratka Mladića ter Radovana Karadžiča, da bodo skupnost, če tega ne bodo storili, uničili,'' pa je poudaril tožilec Dubrovko Čampara.

Čampara je še dodal, da bodo na nadaljevanju sojenja, ki bo 17. decembra, poslušali tudi izpovedi dveh prič, ki sta preživeli streljanje na Branjevu. Predložili pa bodo tudi videoposnetek o dogodkih v Srebrenici.

Kosa, ki ima sicer slovensko državljanstvo in državljanstvo BiH, so prijeli 19. aprila na hrvaško-srbski meji in ga nato predali BiH. Zaradi sodelovanja pri pokolu v Srebrenici je bila za njim razpisana tudi mednarodna tiralica. Septembra se je pred sodiščem v Sarajevu izrekel za nedolžnega.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.