Svet
13 ogledov

Sojenje slovenskemu klavcu

V korist Franca Kosa bo očitno pričal Ratko Mladić, Kos pa mu bo vrnil "uslugo". Žurnal24 main
V Sarajevu poteka sojenje slovenskemu državljanu Francu Kosu, ki ga skupaj s še dvema soobtoženima obtožnica bremeni genocida v Srebrenici.

V obtožnici je med drugim zapisano, da so obtoženi Franc Kos, Vlastimir Golijan in Zoran Goronja sodelovali v streljanju več kot 800 bošnjaških moških in dečkov v zaščiteni coni Združenih narodov v Srebrenici. Obtoženi so, da so kot izvršitelji sodelovali v ubijanju moških bošnjaške nacionalnosti z namenom popolnega ali delnega iztrebljenja nacionalne, etnične in verske skupine Bošnjakov.

Franc Kos se že od zajetja izreka za nedolžnega in enako je ponovil tudi danes na sodišču. Priznava, da je sodeloval v pobojih, vendar zgolj kot izvrševalec ukazov. Kot poudarja tudi njegov odvetnik Dušan Tomić, ga zato sodišče ne more obsoditi odgovornosti za genocid.

Na popolno presenečenje vseh navzočih je na današnjem sojenju Vlastimir Golijan krivdo priznal. "Šokirani smo, saj očitno za to priznanje do današnjega dne ni vedel nihče, razen tretjeobtoženega Golijana. Najbolj verjetno je, da se v resnici sploh ne zaveda pomena besede genocid,“ je po poročanju balkanskih tiskovnih agencij povedal odvetnik slovenskega obtoženca Dušan Tomić in dodal, da bo od zdaj tudi ostala dva obtoženca težje braniti.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.