Svet
6 ogledov

"Šokantno": spet začeli izvajati smrtne kazni

Japonska je letos po 20 mesecih premora usmrtila pet oseb. Mednarodna skupnost in organizacije za človekove pravice so ogorčene in državo pozivajo, naj preneha z izvrševanjem smrtnih kazni.

Japonska je po 20 mesecih premora marca letos ponovno začela izvrševati smrtne kazni.

Najprej so usmrtili tri množične morilce, zdaj pa so usmrtili še 40-letnega Junjo Hatorija, ki je leta 2002 ugrabil, posilil in zažgal 19-letno študentko, ter 31-letnega Kjozo Matsumuro, ki je leta 2007 umoril dva svojca in jima ukradel denar.

Usmrtitve je že obsodila mednarodna skupnost. Iz Nemčije so sporočili, da so "šokirani", Japonsko pa pozvali, naj dokončno preneha z izvajanjem smrtne kazni. Tudi Francija je Japonsko pozvala, naj "sledi 140 državam, ki so zakonsko ali v praksi prenehale z izvajanjem smrtne kazni".

Poleg ZDA je Japonska edina večja razvita demokracija, ki izvaja smrtno kazen. Ta praksa je vodila že do številnih protestov organizacij za človekove pravice ter obsodb s strani evropskih vlad.

Komentarjev 12
  • kapibara 15:43 27.junij 2013.

    ŠOKANTNO da so sploh prekinili izvajanje te kazni..zločini so se med tem časom nadeljevali...!!

  • Minerva 13:43 23.januar 2013.

    Tam kjer ne poznajo dosmrtne kazni brez možnosti pomilostitve pridejo. Pri nas po največ 30. letih. Brejvik po zunaj najkasneje po 20. letih.

  • Minerva 13:41 23.januar 2013.

    Ko je zločinec nesporen in to velikokrat je, je zažiranje davkoplačevalskega denarja nepotrebno.