Svet
18299 ogledov

Lockdown za necepljene

covid-19 A. Š.
Na cestah tudi posebne patrulje policije.

V Avstriji v boju proti četrtemu valu pandemije z jutrišnjim dnem za necepljene proti covidu-19 uvajajo zaprtje države, je po sestanku z glavarji zveznih dežel sporočil kancler Alexander Schallenberg. To pomeni, da bodo necepljeni lahko svoj dom zapustili le za nujne opravke, obisk pri zdravniku in odhod na delo, poročajo tuje tiskovne agencije.

"Stanje je resno. (...) Odločitev smo sprejeli s težkim srcem, a je žal nujna," je dejal Schallenberg. Poudaril je, da je v državi ključno zagotoviti višjo stopnjo precepljenosti. Polno cepljenih v državi je le 65 odstotkov prebivalcev, kar je že v petek Schallenberg označil kot "sramotno nizko".

Odločitev o zaprtju bo sprva veljala deset dni, zadeva pa približno dva milijona ljudi, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

"Necepljeni ne bodo preložili odgovornosti"

Dostop do javnih krajev bodo od ponedeljka tako imeli le tisti, ki bodo imeli dokazilo o cepljenju ali prebolelosti covida-19, ne pa tudi tisti, ki so zgolj testirani. Kdor ni cepljen, bo lahko svoj dom zapustil le zaradi nujnih opravkov, odhoda v službo, za sprehod ali obisk zdravnika. Novi ukrepi pa ne bodo veljali za šole, kjer bo pouk ob testiranju potekal kot doslej, je zagotovil Schallenberg.

Omejitve, ki so lani veljale za vse, bodo zdaj torej veljale le za tiste, ki niso cepljeni. Splošnega "lockdowna" in s tem solidarnosti z necepljenimi pa tokrat ne bo in ga ne sme biti, je že v petek ob napovedi ukrepa poudaril avstrijski kancler. Necepljeni ne bodo preložili odgovornosti na cepljene, je dodal.

Visoke denarne kazni

Policija načrtuje posebne patrulje, ki bodo nadzorovale spoštovanje predpisov. Tisti, ki bodo kršili ukrepe, tvegajo kazen 500 evrov, tisti, ki bodo zavrnili sodelovanje pri nadzoru spoštovanja ukrepov, pa 1450 evrov kazni, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

V Avstriji število okužb z novim koronavirusom v zadnjih dneh hitro narašča. Sedemdnevna stopnja okužb na 100.000 prebivalcev v Avstriji se je povečala na približno 815. Med necepljenimi je sedemdnevna stopnja okužb na 100.000 prebivalcev več kot 1700.    

Covid-19 maske PCT Covid-19 Zdravje Število okužb še kar raste, bolnišnice pokajo po šivih Okužba covid rešilec Covid-19 Zdravje Covid-19 za te bolnike izjemno smrtonosen

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 66
  • jakec1575 23:49 14.november 2021.

    hebiga. bosna v avstriji.

  • rd2dmk2 22:24 14.november 2021.

    ko pomislim se sedaj spet počutim kot preganjana žival in to ni prvič. ja včasih ko so kadilci imeli popolno oblast je bilo enako.. kadilo se je povsod, nikjer miru pred dimom, . in tako je bilo povsod, v službi, ...prikaži veči, v gostilni v lokalu, kjerkol. pa sem želel kadit ? NE !! sem pa moral. pasivno. in sedaj imajo cepljeni vse privilegije, jest pa se lahko obranim virusa. se ! če se zaprem klet. cepljeni in virus z njihovo pomočjo pa lahko veselo rajajo.

  • Avatar jate
    jate 21:02 14.november 2021.

    saj ni nič novega...saj tako je bilo tudi do zdaj pri nas..torej kdor se ni testiral je šel samo v službo v trgovino izključno samo z jestvino ,lekarno in domov..pa smp lih tako preživeli tudi brez gostiln in velecentrov...