Svet
14 ogledov

Solzivec med poslanci

Kosovski parlament
1/8
EPA
Sejo v Prištini je znova prekinil solzivec.

Kosovski poslanci so imeli tudi na današnji seji v Prištini pestro dogajanje. Kot lahko vidite na fotografijah in posnetku, so bili nekateri na solzivec dobro pripravljeni in nosili maske. 

Ob začetku parlamentarne seje je poslance nagovoril eden najpomembnejših predstavnikov opozicijske Samoopredelitve Visar Ymeri, ki je poudaril, da oblasti v Prištini niso zakonite ter da 200.000 podpisov pod peticijo za predčasne volitve dokazuje, da mora vlada odstopiti.

Incident se je zgodil, čeprav so poslance in novinarje pred vstopom v dvorano temeljito pregledali. Sejo so zaradi solzivca prekinili, nadaljevali pa so jo popoldne.

Pred nadaljevanjem seje je predsednik parlamenta Kadri Veseli iz dvorane odstranil 23 poslancev iz vrst opozicije, med njimi Ymerija in Ramusha Haradinaja iz Zavezništva za prihodnost Kosova.

Po navedbah policije so v zvezi z današnjim incidentom aretirali šest ljudi, med njimi dva poslanca, še poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Nasprotujejo bruseljskemu sporazumu

Opozicijska Samoopredelitev že od oktobra s solzivcem blokira delo parlamenta, ker nasprotuje bruseljskemu sporazumu med Beogradom in Prištino o oblikovanju skupnosti srbskih občin, s katero bi kosovski Srbi dobili večjo avtonomijo. Z blokado dela parlamenta želi doseči odstop vlade in razpis predčasnih volitev.

Pred začetkom današnje seje se je v podporo opoziciji pred zgradbo parlamenta zbralo okoli 200 njenih privržencev, ki so ponavljali zahteve Samoopredelitve.

Že v sredo je opozicija v Prištini priredila proteste, ki se jih je udeležilo več deset tisoč ljudi. Opozicija je tudi predložila podpise desetih odstotkov prebivalstva za razpis referenduma o srbski manjšini na Kosovu, ki ga vlada zavrača.

Komentarjev 2
  • gogi3 22:25 19.februar 2016.

    Hvala Amerika

  • dragec 22:14 19.februar 2016.

    Menda praznujejo častnega doktorja