Svet
26 ogledov

Somalci bežijo v druge države

Begunci v Etiopiji EPA
Somalijo je zajela najhujša suša v zadnjih 60 letih. Združeni narodi so na južnem delu razglasili lakoto.

Združeni narodi (ZN) so razglasili lakoto v južnem delu Somalije. Omenjeni del namreč preživlja najhujšo sušo v preteklih 60 letih. Organizacija ZN za hrano in kmetijstvo (FAO) je zato sklicala krizno srečanje zaradi humanitarne krize v Somaliji. Srečanje je napovedano za 25. julij v Rimu, je po navedbah francoske tiskovne agencije AFP danes sporočil tiskovni predstavnik organizacije Erwin Northoff.

Letos iz Somalije odšlo že 54 tisoč ljudi

Huda suša, slaba letina, pogin živine, naraščajoče cene hrane in vse več konfliktov so milijone ljudi prisilile, da so zapustili svoje domove. Pet tisoč Somalcev namreč vsak teden zaradi visokih temperatur zatočišče poišče v begunskih taboriščih v Keniji in Etiopiji.

"Če ne bomo ukrepali takoj, se bo v dveh mesecih zaradi slabe letine in nalezljivih bolezni lakota razširila po vseh osmih regijah južne Somalije," je za BBC povedal Mark Bowden, humanitarni koordinator ZN za Somalijo.

Samo letos je zaradi nevzdržnih razmer 54 tisoč Somalcev pobegnilo na jugovzhodno območje Etiopije.  V zadnjih tednih pa je njihovo število naraslo tudi do 1700 na dan.

V prenapolnjeno begunsko taborišče Dadaab v Keniji medtem vsak dan prispe 1400 somalijskih beguncev, od katerih so praktično vsi ženske in otroci. Dadaab, ki je bil zgrajen za 90 tisoč beguncev, jih danes po navedbah Visokega komisariata ZN za begunce (UNHCR) gosti več kot štirikrat toliko, piše STA.

ZDA bodo pomagale v boju proti lakoti

Kmalu po razglasitvi lakote je ameriška državna sekretarka Hilary Clinton napovedala dodatna denarna sredstva za pomoč pri največji humanitarni katastrofi v višini 128 milijonov evrov.

"Letos smo Somaliji že pomagali z več kot 431 milijoni dolarjev v prehrambnih in neprehrambnih izdelkih. Vendar to ni dovolj. Še bo treba pomagati," je povedala Clintonova.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.