Svet
35 ogledov

Somalija: iz obupa zapuščajo otroke

Suša v Somaliji.
1/10
EPA
Največje žrtve suše, ki je zadnje tedne zajela Somalijo, so zagotovo otroci. Mednarodna humanitarna organizacija Rešimo otroke opozarja, da starši brez otrok zapuščajo begunska taborišča.

V mestu Dadaab na severovzhodu Kenije je trenutno že 400 tisoč ljudi, vsak dan pa jih tja prebeži še več kot 1.300, med katerimi je vsaj 800 otrok. Organizacija Rešimo otroke ob tem opozarja, da najdejo vedno več dojenčkov, ki jih starši pustijo v taboriščih, poroča Sky News.

Julija je organizacija pomagala 80 zapuščenim otrokom in otrokom, ki so v taborišče prišli brez staršev iz Somalije. Gre za rekordno številko zapuščenih otrok, sporočajo iz organizacije. V Dadaabu, ki je od kenijsko-somalijske meje oddaljeno okoli 80 kilometrov, se nahajajo tri begunska taborišča: Ifo, Hagadera in Dagahaley.

Tiskovna predstavnica agencije je dejala, da jim še ni uspelo ugotoviti, zakaj starši zapuščajo otroke. Po mnenju tamkajšnjega osebja bi lahko šlo za rezultat obupa staršev, ki so več tednov brez hrane in vode pešačili v begunsko taborišče.

"Izvedeli smo, da nekateri starši otroke sami pošiljajo v kamp, nekatere družine pa so se med potjo razšle," je dejal direktor kenijske podružnice organizacije Prasant Naik.

Organizacija medtem svetovno javnost prosi za pomoč. Kot pravijo, bi zdaj nujno potrebovali vsaj 71 milijonov evrov.

Komentarjev 1
  • privat 08:56 15.avgust 2011.

    bela rasa uničuje črnce!!..novinarji pa prikazujejo kako bela rasa pomaga..Komu??Čez 20 let bo to beli kontinent..nekaj kakor amerika..črnci pa bojo kot indijanci ...cerkev je tiho kot vedno...celo nasprotno!!