Svet
60 ogledov

Somalija: z odkupninami do 127 milijonov

Somalijski pirati so izpustili 23 članov posadke. Žurnal24 main
Somalijski pirati so v letu 2011 pri ugrabitvah z odkupninami zaslužili 127 milijonov evrov, so danes sporočili Združeni narodi.

Odkupnine, ki so jih za izpustitev ugrabljenega plovila in posadke zahtevali somalijski pirati, so v letu 2011 v povprečju znašale 3,73 milijona evrov za ladjo in 7,5 milijona evrov za tanker, razkrivajo ugotovitve Urada ZN za boj proti mamilom in kriminalu (UNODC).

V letu 2010 so na ta način zaslužili "le" nekaj več kot 82 milijonov evrov.

UNODC, ki je ugotovitve predstavil Varnostnemu svetu ZN, ki je v sredo razpravljal o problemu piratstva ob somalijski obali, opozarja, da je pranje denarja, pridobljenega z ugrabitvami, v zadnjem letu povzročilo visok dvig cen na območju Afriškega roga.

Sodišča v 20 državah po svetu trenutno sodijo 1116 Somalcem, obtoženim piratstva, še 688 primerov piratstva pa obravnavajo sodišča v afriških državah, kot so Kenija, Somalija, Sejšeli, Tanzanija in Mauritius, razkriva UNODC.

Povezav med somalijskimi pirati in uporniško islamistično milico al Šabab, ki deluje na območju Somalije, kjer se nasilno upira prehodni vladi v Mogadišu, UNODC ni odkril, je še izjavil izvršni direktor UNODC Jurij Fedotov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.