Svet
3 ogledov

Sončni odsev z nebotičnika razburja Londončane

Nebotičnik v Londonu
1/4
Reuters
Londončani se že nekaj časa pritožujejo nad bleščanjem stekla še nedokončanega nebotičnika na ulici Fenchurch, zaradi oblike imenovanega tudi "walkie talkie" .

Britanski podjetji sta danes sprožili preiskavo, potem ko je odsev sončnih žarkov z londonskega nebotičnika stalil del luksuznega avtomobila znamke jaguar nekega poslovneža.

Pred tem se je več voznikov že pritožilo, da je vroč odsev sončnih žarkov stalil dele njihovih vozil. Nazadnje je presenečenje doletelo lokalnega poslovneža Martina Lindsaya, ko se je vračal do svojega jaguarja XJ, parkiranega blizu nebotičnika v londonski finančni četrti, in ugotovil, da je bila pločevina avtomobila na eni strani skrivljena, znamenje jaguarja in stransko steklo pa sta bila staljena.

Gradbeno podjetje plačalo škodo

Na vetrobranskem steklu pa je bilo sporočilo gradbenega podjetja, na katerem je pisalo: "Vaš avtomobil je skrivljen. Bi nas lahko poklicali?" Lindsay je za britanski BBC povedal, da ni mogel verjeti, koliko škode je nastalo.

Gradbeni in nepremičninski podjetji Land Securities in Canary Wharf Group sta se opravičili in plačali za nastalo škodo, tri parkirna mesta blizu nebotičnika pa so ukinili.

Kriva oblika nebotičnika

V sporočilu sta podjetji zapisali, da problematiko odsevanja z nebotičnika jemljeta zelo resno in ocenjujeta dolgoročne rešitve, do takrat pa se bosta posvetovali z lokalnimi podjetji o začasnih rešitvah.

Fiziki so sicer namignili, da je za problem kriva vbočena oblika "walkie talkija", ki sončno svetlobo odseva z ozkim močnim žarkom. Po poročanju britanskega časnika The Times so v ponedeljek temperature blizu nebotičnika presegle 45 stopinj Celzija. Nebotičnik sicer še ni dokončno zgrajen, dokončali pa naj bi ga prihodnje leto.

Komentarjev 1
  • Pepe007 06:30 04.september 2013.

    Očitno si arhitekti tudi drugje po svetu izmislijo nekaj neživljenskega in skreganega z zakoni fizike. Je pa nekaterim lepo.