Svet
11 ogledov

"Sončno" letalo na mednarodni poti

1/8
Žurnal24 main
Švicarsko eksperimentalno letalo solar impulse, ki ga poganja izključno sončna energija, je uspešno opravilo prvi mednarodni let. Za pot iz mesta Payerne v Švici do Bruslja je potrebovalo 12 ur.
Fantastično. S tem poletom želimo spodbuditi politične odločevalce k vodenju ambicioznejših energetskih politik.
Bertrand Piccard, eden izmed izumiteljev

Enosedežno testno letalo solar impulse je upravljal njegov soizumitelj Andre Borschberg, ki je dejal: "Naš cilj je, da pokažemo, kaj vse je z obstoječo tehnologijo mogoče doseči, ko govorimo o obnovljivi energiji in varčevanju z njo. To, da smo pokazali, da se lahko med dvema krajema premikamo tudi s sončno energijo, je velik simbolični dosežek." Prepričan je namreč, da bi lahko takšno energijo v prihodnosti uporabili tudi pri avtomobilih in v domovih.

Fotografije pristanka si oglejte TUKAJ.

Letelo na višini 9.235 metrov
Visokotehnološko letalo, ki ima takšen razpon kril kot velika potniška letala, tehta pa toliko kot družinski avtomobil, se je zapisalo v zgodovino julija lani, ko je s pomočjo sončne energije neprekinjeno letelo več kot en dan. Letalo, ki ima 12 tisoč sončnih celic, je v zraku nad Švico krožilo 26 ur, 10 minut in 19 sekund, postavilo pa je tudi višinski rekord z letenjem na 9.235 metrih. Povprečna hitrost letala je 70 kilometrov na uro.

Od takrat je poletelo še nekajkrat, predvsem med Ženevo in Zürichom, polet v Bruselj pa je bil njegov prvi mednarodni let. Do 29. maja bo na ogled na razstavi na bruseljskem letališču, nato pa bo poletelo še na pariško letalsko razstavo, ki bo od 20. do 26. junija.

Projekt sicer sega v leto 2003, ko so mu odobrili 90 milijonov evrov sredstev.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.