Svet
14 ogledov

Sony nad hekerje

(Foto: iStockphoto) Žurnal24 main
Konzola PS3. Sony ostro nad hekerje, ki so razbili doslej neprehodna varnostna vrata.

Hekerjem je s pomočjo programske opreme uspelo najti luknjo v varnostni zaščiti igralne konzole Playstation 3, s čimer so omogočili, da na konzolo namestimo karkoli, od operacijskega sistema Linux do piratskih igric ... Predvsem slednje je za uporabnike najzanimivejše,” pojasnjuje Matjaž Klančar, odgovorni urednik Monitorja. Dodaja, bo Sony luknjo s popravki, ki se bodo naložili prek interneta, sicer zakrpal, a je to po njegovem mnenju boj z mlini na veter, saj je le vprašanje časa, kdaj se bo na medmrežju pojavil nov način za prelisičenje priljubljene igralne naprave.

Saj nisem ničesar ukradel. Na svoji napravi lahko zaženem, karkoli želim.
Heker Pytey iz skupine FailOverflow

Pred njim klecnil že iphone
PS3 je bilo mogoče z USB-hardverskim dodatkom pretentati že lani, a je Sony s popravki in tožbami uspel zajeziti pirate. Za tokratnim vdorom stojita 21-letni George Hotz, ki se je proslavil že z odklepanjem iphona, in skupina Fail0verflow, proti katerima je Sony vložil tožbo na sodiščem v Kaliforniji. Očita jima, da sta omogočila naval piratskih iger na PS3. A Hotz, ki trdi, da ne on ne okoli sto povezanih hekerjev ne odobravajo piratstva, je miren, saj je prepričan, da so obtožbe neutemeljene. “Nikoli nismo objavili enkripcije ali Sonyjevih kod,” je dejal za BBC in dodal, da so želeli z razbitjem kriptografske kode, ki so ga predstavili konec decembra, zgolj omogočiti uporabo operacijskih sistemov in amaterskih programov na sicer zmogljivi napravi.

Gnal jih je prestiž
PS3 je edina konzola, ki je hekerjem doslej ni uspelo za stalno razbiti, medtem ko sta tako Microsoftov xbox kot Nintendov wii že popustila. Vdor v PS3 so hekerji zato označili za kronski dragulj.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.