Svet
40 ogledov

Sopotnik na motorju prepovedan

Umor v Hondurasu Reuters
Parlament v Hondurasu je sprejel zakon, ki motoristom prepoveduje, da bi na motorju poleg njih sedel še sopotnik. S tem želijo zmanjšati primere streljanj in ubojev, ki v državi niso redkost.

Za prepoved z zakonom so se odločili po dveh umorih, ki sta se zgodila ta teden, je poročala britanska mreža BBC. V obeh primerih so storilci na žrtve streljali z mimovozečih motorjev, strelec pa je bil sopotnik, ki je sedel za voznikom.

Razprava o tej temi je iz varnostnih razlogov v kongresu potekala za zaprtimi vrati. Ukrep, ki vožnjo z motorjem dovoljuje zgolj vozniku, bo zaenkrat veljal pol leta. Predlagala ga je vlada, ki jo vodi predsednik Porfirio Lobo, ta zakon pa predstavlja le enega izmed ukrepov, s katerim želijo izboljšati varnostni položaj v državi, v kateri je kriminala vedno več.

Kongresniki se sicer zavedajo, da bo ukrep prizadel tudi dobršen del prebivalstva, ki mu je motor glavno prevozno sredstvo, a hkrati morajo storiti vse za boj proti morilcem.

Vojska na preži

Motorje pri svojih "akcijah" uporabljajo predvsem poklicni, najeti morilci. Pred dnevi so na tak način v glavnem mestu Tegucigalpi ubili tudi novinarko Luz Marino Paz ter njenega voznika. Le dan kasneje so skozi steklo avtomobila ustrelili in smrtno ranili nekdanjega vladnega svetovalca za varnost Alfreda Landaverda.

Uboji pa so pogosto povezani s preprodajo drog. Honduras je namreč ključna vmesna postaja na poti kokaina iz Južne Amerike do tržišča v ZDA. Prav vse močnejše nasilne tolpe, povezane z mamilarskimi potmi, ter vpliv mehiških kartelov so odločilno prispevali k vse manjši varnosti v državi. Zato Honduras na ceste pošilja tudi vojake, ki od novembra prevzemajo še policijsko delo. Policija je namreč na drugi strani vse šibkejša, saj so jo zapustili – prostovoljno ali pa kazensko – številni poveljniki, povezani s kriminalnimi združbami.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.