Svet
4819 ogledov

Soproga Zelenskega: "Posilstvo uporabljajo kot orožje, žene jih spodbujajo"

Olena Zelenska Profimedia
Olena Zelenska o vrsti orožja, ki ga ruski vojaki na fronti uporabljajo odkrito in načrtno.

Prva dama Ukrajine Olena Zelenska se je včeraj v Londonu udeležila mednarodne konference o preprečevanju spolnega nasilja v konfliktih. Ob tem je izpostavila, da morajo ruski vojaki odgovorjati za posilstva in druge spolne delikte nad ukrajinskimi ženskami.

Zelenska je jasno poudarila in obtožila ruske sile v Ukrajini, da uporabljajo spolno nasilje kot vojno orožje. Zatrdila je tudi, da žene ruskih vojakov vedo za njihova dejanja in jih spodbujajo v ta grozodejstva, čemur pričajo prestreženi telefonski posnetki vojakov s svojimi družinami. "Spolno nasilje se izvaja sistematično in odkrito, medtem ko vojna v Ukrajini še kar traja," je dejala Zelenska.

"Gre za najokrutnejši, najbolj živalski način, da dokažete nadvlado nad nekom. In žrtvam tovrstnega nasilja je v vojnih časih težko pričati, ker se nihče ne počuti varno," je pojasnila 44-letna soproga Volodimirja Zelenskega. ''To je še en inštrument, ki ga uporabljajo kot orožje. Zato to delajo povsem odkrito in načrtno," je dejala.

Zelenska: Posilstvo je vojni zločin

Izjemno pomembno je, da se to prizna kot vojni zločin in da vsi storilci odgovarjajo za to, je pozvala. "Vidimo, da so ruski vojaki glede tega zelo odprti: o tem se pogovarjajo po telefonu s svojimi sorodniki, iz telefonskih pogovorov, ki smo jih uspeli ujeti. Pravzaprav žene ruskih vojakov to spodbujajo, saj pravijo: ''Daj, posili te Ukrajinke, samo ne deli tega z mano, samo ne povej mi...'' zato mora obstajati globalni odziv na to,'' je pozvala Zahod k ukrepanju.

Mednarodni kazenski odvetnik Wayne Jordash, ki sodeluje v preiskavah vojnih zločinov v Ukrajini, je prejšnji teden zatrdil, da obstajajo dokazi, da so bili ruski poveljniki seznanjeni s spolnim nasiljem svojih vojakov ter so ga v nekaterih primerih celo spodbujali ali ukazali. Jordash je dejal, da se je na območjih okoli prestolnice del spolnega nasilja izvajalo organizirano. Konkretnih posameznikov, ki so pod drobnogledom, ni identificiral.

Zadnje poročilo Združenih narodov navaja, da so bile žrtve spolnega nasilja stare med 4 in 80 let, v nekaterih primerih pa so se posilstva dogajala vpričo družinskih članov. 

Nekateri primeri kaznivih dejanj so dobili sodni epilog, čeprav številna dejanja ostajajo neodkrita ali nepreganjana. Odmeva sodba okrožnega sodišča v Černigovu zoper ruskega vojaka, ki je marca večkrat spolno zlorabil dekle in grozil z ubojem družinskih članov v regiji Černigov na severu Ukrajine. Prav tako je sodišče ta mesec 31-letnega Ruslana Kulijeva in še enega ruskega vojaka pod njegovim poveljstvom spoznalo za krive vojnih zločinov v odsotnosti zaradi napada na domačine, dodaja sodba.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 5
  • Kmodri 21:50 29.november 2022.

    Res je, posilstvo med vojno je vojni zločin in zločin proti človečnosti. Zgleda, da bodo žene ruskih vojakov po koncu vojne še dolgo na suhem!

  • janči 18:19 29.november 2022.

    Kot, da bi bili Ukrajinci nedolžni kot ovčke. O tem, kakšne vojne zločine izvajajo Ukrajinci, pa niti besede. Sramota!

  • Gartner54 12:26 29.november 2022.

    #NIKOLI NE BOMO POZABILI: https://old.delo.si/svet/krize/vsi-o-parizu-o-umorih-nasih-deklet-pa-nihce.html