Svet
9 ogledov

Soros: Nemčija lahko zruši evro

(Foto: Reuters) Žurnal24 main
Milijarder George Soros opozarja, da Nemčija resno ogroža projekt združene Evrope.

"Nemška politika je nevarna za Evropo, zruši lahko projekt njenega povezovanja," meni milijarder George Soros. V intervjuju za nemški tednik Die Zeit Soros meni, da nemška politika proračunskega varčevanja vključuje velike rizike, ki lahko "katastrofalno" vplivajo ne le na povezovanje Evrope, pač pa tudi na evro sam.

Soros poudarja, da Nemci s svojo politiko v deflacijo za seboj vlečejo tudi svoje sosede, kar ustvarja plodna tla za razraščanje nacionalizma, socialnih nemirov in ksenofobije. "Nevarnost preti tudi demokraciji," opozarja Soros, ki poudarja, da je Nemčija "globalno izolirana in da ne dopušča rast plač, pri tem pa tudi ne okrevanja drugih, sosednjih evropskih držav".

Soros se je uvrstil med najbolj uspešne investitorje, ko je leta 1992 zaslužil s špekulacijami okrog padca vrednosti britanskega funta milijardo dolarjev.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.