Svet
1342 ogledov

Soseda nam bo kmalu odprla mejo

Zaprta meja znak Profimedia
Italija bo s 3. junijem odprla meje za vse državljane članic EU, seveda tudi Slovenijo.

Na petkovi večerni vladni seji so ministri pod vodstvom premierja Giuseppeja Conteja sprejeli ukrep, ki bo Italijo po treh mesecih karantene spet odprl v svet. Poleg državljanom EU bo omogočen prost vstop v Italijo tudi državljanom Švice, Monaka in seveda Vatikana. Doslej je veljalo, da so morali vsi tujci, ki so vstopili v Italijo, v 14-dnevno karanteno.

Italija je bila zaradi pandemije covida-19 prva in ena najtežjih prizadetih držav na svetu sploh. Umrlo je prek 31 tisoč ljudi, potrjenih je bilo skoraj 224 tisoč primerov.  

Po oceni italijanskih oblasti so se zdaj razmere toliko normalizirale, da je spet mogoč nemoten prehod ljudi prek meja. Razlog za ukrep pa je gotovo tudi želja, da rešijo vsaj majhen del turistične sezone. 

Kot poroča La Republicca, bodo tudi druge članice v skladu s priporočili Evropske komisije s 3. junijem odprle meje. Slovenija pa je to nekoliko presenetljivo storila že v četrtek, kar je povzročilo tudi dolge zastoje na meji s Hrvaško.

V rahljanje tudi Nemčija

Nemčija in Luksemburg sta po dveh mesecih zaprtja zaradi pandemije novega koronavirusa danes znova odprla meje. Od polnoči lahko potniki na cestnih mejnih prehodih mejo prečkajo, ne da bi morali dokazovati ustrezen razlog. Nemčija je tudi odpravila nekatere omejitve na mejah z Avstrijo in Švico, poroča STA. Glede na razvoj pandemije novega koronavirusa nemško notranje ministrstvo načrtuje odpravo vseh omejitev potovanj med Nemčijo, Avstrijo, Švico in Francijo 15. junija na podlagi dogovora vseh zveznih dežel.

dezurni@zurnal24.si

 

 

Komentarjev 1
  • fasader56 16:53 19.maj 2020.

    Pa saj toni novica za veselje,to je grozljivka ki nam jo pošiljajo Italijani............