Svet
10 ogledov

Sosedje, dobrodošli brez vizumov

Prebivalci omenjenih treh držav so ob polnoči proslavili z zabavami in ognjemeti Žurnal24 main
Makedonci, Srbi in Črnogorci od polnoči dalje za vstop v območje Evropske unije oziroma schengna ne potrebujejo več vizumov. Na stotine Srbov in Makedoncev je že ponoči poletelo v evropske prestolnice.

Evropska komisija je že julija predlagala odpravo vizumov za državljane Makedonije, Srbije in Črne gore. Slovenija je nato pozvala, naj se vizumi odpravijo že decembra, da bi lahko državljani omenjene trojice brez vizumov potovali že za božično-novoletne praznike.

 

Medsosedski odnosi bodo odslej boljši

Odprava vizumov nikakor ne pomeni padca schengna in odprave vseh pogojev za vstop državljanov Makedonije, Srbije in Črne gore v evropski prostor; ti morajo še vedno izpolnjevati vse pogoje v skladu z nacionalno zakonodajo.

 

Vseeno pa državni sekretar Goran Klemenčič pričakuje, da se bo z odpravo vizumov zelo pozitivno spremenila dinamika med Slovenijo in temi državami, saj bo to olajšalo pretok znanja in kulture, ki je bil sedaj zelo otežen.

 

"Današnja odločitev je izraz jasne evropske perspektive držav Zahodnega Balkana in rezultat trdega dela vseh omenjenih držav pri izpolnjevanju pogojev za vizumsko liberalizacijo," je ob tem poudaril evropski komisar za širitev Olli Rehn.

 

Albanija in BiH nista še zreli

Slovenija, ki je bila v času predsedovanja EU leta 2008 pobudnica tega projekta je predlagala proces vizumske liberalizacije tudi za omenjene tri države, Albanija in BiH po njenih besedah še nista zreli za odpravo vizumov.

 

Evropska komisija bo izpolnjevanje pogojev v državah vnovič preverila v obdobju od decembra do februarja prihodnje leto. Komisija bo odpravo vizumov zanju predlagala takoj, ko bosta "dosegli potreben napredek pri uresničevanju pogojev".

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.