Svet
6 ogledov

Sotomayorjeva še zaprisegla

Zaprisega nove vrhovne sodnice latinskoameriškega rodu. Žurnal24 main
Po potrditvi v senatu je Sonia Sotomayor v Washingtonu prisegla kot nova vrhovna sodnica.
Sonia Sotomayor je v Washingtonu prisegla kot nova vrhovna sodnica ZDA. Slovesno prisego, ki jo je prenašala televizija, je vodil predsednik vrhovnega sodišča John Roberts. 55-letna Sotomayorjeva je s tem postala prva ameriška vrhovna sodnica latinskoameriškega izvora in šele tretja ženska v zgodovini sodišča.

Predsednik Barack Obama, ki je Sotomayorjevo imenoval na položaj, se današnje slovesnosti ni udeležil, bo pa v sredo za novo vrhovno sodnico pripravil sprejem v Beli hiši.

Sotomayorjeva je bila v četrtek potrjena v senatu z 68 glasovi za in 31 proti. Newyorčanka, po rodu iz Portorika, ki je odrasla v revnih razmerah v Bronxu in s pomočjo štipendij končala najboljše šole, je prva sodnica latinskoameriškega izvora in šele tretja ženska v zgodovini sodišča. Na devetčlanskem sodišču je zamenjala Davida Southera, ki se je upokojil, in se pridružila sedmim kolegom ter osamljeni sodnici Ruth Bader Ginsburg.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.