Svet
24 ogledov

Sovrstniki najstnico pahnili v smrt

Slađana več ni mogla prenašati zbadanja sovrstnikov, vodstvo šole pa jo ni hotel Žurnal24 main
Najstniki so 16-letno dekle poniževali in jo trpinčili, ker je bila Hrvatica. Dekle je zaradi pritiskov storilo samomor.

Hrvaška družina, ki živi v ZDA, je proti šoli v Ohiu sprožila tožbo, ker predstojniki niso ukrenili nič, da bi preprečili trpinčenje njihove 16-letne hčerke Slađane Vidović. Najstniki iz srednje šole Mentor v okolici mesta Cleveland so dekle poniževali, se ji posmehovali in jo trpinčili zaradi njenega naglasa in hrvaških korenin, nekajkrat pa naj bi jo celo pretepli. 16-letna Slađana poniževanj več ni mogla prenašati, zato je usodnega oktobra leta 2008 staršem napisala poslovilno pismo in se obesila v svoji sobi.

Njena starša Celija in Dragan Vidović sta povedala, da je bila njuna hči depresivna, ravnateljico šole Jacqueline Hoynes pa sta obtožila, da ni naredila nič, da bi se trpinčenje prenehalo. "Nismo poznali jezika, ko smo se leta 2001 preselili v ZDA. Slađana se je iz šole vračala žalostna, pozneje pa nama je razkrila, da se ji posmehujejo zaradi oblačil, frizure in predvsem naglasa," sta povedala starša, ki sta ravnateljico prosila, naj ukrepa.

"Nisva vedela, koliko je zares trpela, vse dokler nisva prebrala poslovilnega pisma," sta v solzah povedala starša. Slađanina mati je povedala, da krutost teh otrok ne pozna meja, saj naj bi se na pogrebu pojavilo neko dekle, ki je pretepalo njihovo hčer, pozneje pa naj bi na Facebooku zapisalo, da "je bila obleka, v kateri so Slađano pokopali grozna."

Ravnateljica šole je izjavila, da se bodo proti tožbi, ki sta jo starša sprožila pred kratkim, borili. "Nismo odgovorni za dekletovo smrt," je povedala Hoynesova. Višina odškodnine, ki jo starši zahtevajo, še ni znana.

Uredništvo: Zaradi žaljivih komentarjev smo možnost komentiranja izklopili.