Svet
20 ogledov

Spahija vojni zločinec?

(Foto: Saša Despot) Žurnal24 main
Nekdanjega trenerja novomeškega košarkarskega kluba Krka Nevena Spahijo, ki zdaj vodi turški Fenerbahče, obtožujejo vojnih zločinov v času vojne na Hrvaškem.

Dva nekdanja vojna policista iz Šibenika trdita, da je košarkarski strokovnjak Neven Spahija vojni zločinec. O njunem pričanju poroča Novi list: „Neven Spahija je pretepal zapornike in prihajal v zapor Kuline.

Spahija je bil med vojno na Hrvaškem pripadnik tamkajšnje vojne policije. O njegovih za zdaj še domnevnih zločinih je prvi že leta 1999 pričal nekdanji vojni policist Rajko Žarković, ki ga je navajal kot „osebo, ki je pretepala enega izmed zapornikov“, kar so potrjevale tudi druge priče. V zapor naj bi Spahija prihajal večkrat in vsakokrat pretepal ujetnike.

Po pisanju Novega lista vodja takratne vojne policije na tem območju priča, da je Spahija z rokami in nogami pretepal vojnega ujetnika, pri čemer sploh ne bi smel biti v tem zaporu. Taisti vodja pravi, da kljub temu, da je prijavil kršitve, do leta 1993 nihče ni reagiral. Zato se je odločil z informacijami o mučenju vojnih ujetnikov pa tudi civilistov seznaniti Franja Tuđmana. Namesto pričakovanih sankcij pa je na ponovno odprtje preiskave čakal skoraj 18 let.

Neven Spahija je za Index zavrnil vsakršno sodelovanje v vojnem mučenju.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.