Svet
5364 ogledov

Spaka, ki je v nekaj dneh zgolj ob pomoči spleta prestrašila pol sveta

Momo Splet
Momo izziv - starši norijo, strokovnjaki mirijo.

V zadnjem tednu je splet še posebej v anglosaksonskem svetu prestrašil Momo, skrivnostna pojava, ki da preži na otroke med uporabo pametnih telefonov in tablic. Spaka naj bi se med gledanjem priljubljenih videov nenadoma pojavila na zaslonu in otrokom postavljala izzive, tudi takšne, v katerih si mora otrok storiti kaj žalega. Takšna sporočila naj bi neznanci vstavljali med videoposnetke s priljubljenimi risankami ali opisi igrač.

Momo izziv so tako v minulih dneh povezali z več samomori in samopoškodbami oziroma nasilniškim vedenjem otrok ter mladostnikov po svetu. Pojavljal naj bi se celo v aplikaciji WhatsApp, kjer naj bi se prikazovala spletna povezava na spletno stran z izzivom. V Veliki Britaniji je neka mamica po poročanju spletne strani Metro prepričana, da si je njena petletnica sama od sebe ostrigla svoje dolge lase, potem ko se ji je med gledanjem Pujse Pepe prikazal Momo in od nje to zahteval, sicer bi se ji zgodilo nekaj strašnega ...

V ZDA so po številnih okrožjih lokalne oblasti pričele objavljati informacije za starše in šole z navodili, kako se izogniti srečanja z Momom.

Realnost digitalnega sveta

Po hudem vznemirjenju - besedna zveza "Momo challenge" je postala v zadnjem tednu ena najbolj trendovskih besed v iskalniku Google - pa očitno prihaja čas streznitve. Resnih dokazov, da spaka Momo obstaja oziroma se dejansko prikazuje na zaslonih, sploh ni, poroča CNN. Vse verjetneje postaja, da gre pri domnevnem Momo izzivu zgolj za urbano legendo oziroma primer, kako se neosnovani strah pred nekim abstraktnim pojavom lahko praktično v hipu razširi po spletu. 

Spaka ženske z izbuljenimi očmi, ki si jo je prisvojil Momo, sicer izvira iz skulpture nekega japonskega umetnika.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.