Svet
7 ogledov

Španci bodo imeli višje pokojnine

Pokojnine bo prejelo prih 21 slovenskih upokojencev. (Foto: Boštjan Tacol) Žurnal24 main
Španska vlada namerava kljub zaostrenim finančnim razmeram in strogemu varčevanju prihodnje leto zvišati pokojnine, je danes potrdila namestnica predsednika vlade Soraya Sáenz de Santamaría.

Gre za ključno predvolilno obljubo premierja Mariana Rajoya. Pred lanskimi parlamentarnimi volitvami je namreč obljubil, da bo kljub varčevalnim ukrepom zaščitil pokojnine, njegovo obljubo pa je v pogovoru za radio Cadena Ser zdaj potrdila še Sáenz de Santamaría.

"Se bodo pokojnine zvišale? Da, pokojnine se bodo zvišale. Očitno bodo prilagojene življenjskim stroškom," je dejala in dodala, da bodo natančnejše številke znane novembra. Desno usmerjeni časnik El Mundo predvideva, da bo vlada pokojnine prihodnje leto zvišala za odstotek.

Vladajoča konservativna Ljudska stranka namerava predlog proračuna za leto 2013 predstaviti v četrtek. Ker se je inflacija v državi v zadnjih mesecih zvišala, bi lahko popolna uskladitev pokojnin z višjimi stroški državo stala do štiri milijarde evrov, so izračunali španski mediji.

Sáenz de Santamaría kljub temu obljublja, da bo vlada nadaljevala reforme. "Ni dvoma, da bo to varčevalni proračun. Ministri se bomo morali naučiti, kako z manj narediti več," je dejala.

Španija še ni zaprosila za pomoč

Španija še vedno ni zaprosila za sprostitev prvega, 30 milijard evrov vrednega obroka posojila za pomoč bankam, ki ji je na voljo od julija. Gre za prvi obrok v sklopu prvega programa do sto milijard evrov pomoči, namenjene izključno bankam.

Ob tem so se začeli pojavljati tudi namigi, da bo Španija morda potrebovala celoten paket finančne pomoči, ne le za banke. V minulih dneh se zato nanjo vse bolj krepijo pritiski, naj se odloči, kakšno pomoč dejansko potrebuje.

Evropski komisar za konkurenco Joaquín Almunia, sicer Španec, je opozoril, da je negotovost glede tega vprašanja zelo tvegana. "Lahko pridemo do točke, ko so stroški te negotovosti večji od kakršnekoli odločitve," je dejal.

Sáenz de Santamaría te kritike zavrača. "To je tako, kot če kupuješ hišo. Hiše ne kupiš tako kot majico. Previdno razmisliš o hipoteki in pogojih. Tega postopka in razmišljanja se poslužuje tudi vlada," je pojasnila.

Komentarjev 1
  • Fulmmer 15:23 25.september 2012.

    No draga vlada, če se že z vsem primerjate s tujci se pa še tu malo potrudite, bo prec par sto tisoč glasov podpore več.....