Svet
12 ogledov

Španci ne potrebujejo denarja

null Žurnal24 main
Po besedah španske finančne ministrice Elene Salgado Španija ne potrebuje pomoči EU. Opozarja na to, da se špansko gospodarstvo ne more primerjati s portugalskim, saj je bolj produktivno in konkurenčno.
V Španiji se soočajo z 20-odstotno brezposelnostjo, kar je največ v območju evra. Poleg tega so ljudje tam nejevoljni. Danes naj bi zoper varčevalne ukrepe protestiralo na tisoče mladih Špancev.

Španska finančna ministrica Elena Salgado je danes zatrdila, da Španiji ne bo treba zaprositi za denar, kot je to storila Potrugalska. Scenarij so zavrnili tudi v Evropski komisiji, češ da španska lokomotiva "ostaja na tirnicah".

Po besedah tiskovnega predstavnika evropskega komisarja za denarne in gospodarske zadeve Amadeu Altafaj Tardia se špansko gospodarstvo sooča s pomembnimi izzivi, a danes izpolnjuje svoje obveznosti.

Španija prodala obveznice
Španija je sicer na današnji avkciji uspešno prodala triletne obveznice, s čimer je zbrala 4,13 milijarde evrov. Pri tem je ponudila nižjo donosnost kot na zadnji taki dražbi.

Dolgoročne državne dolžniške papirje je Španija prodala po povprečni obrestni meri 3,57 odstotka, medtem ko je zahtevana donosnost na zadnji podobni avkciji v začetku marca znašala 3,59 odstotka. Da zaupanje v Španijo še obstaja, je dokazalo tudi povpraševanje po obveznicah, saj je dvakrat preseglo ponudbo.

Španija danes po mnenju premierja Pahorja "na radarju varnih in nevarnih držav ni več v coni neposredne nevarnosti".

Ni primerjave med Španci in Portugalci
Kot pojasnjuje Salgadova, se špansko gospodarstvo ne more primerjati s portugalskim, saj je med drugim bolj raznoliko, bolj produktivno in bolj konkurenčno. Prav tako imajo Španci tudi bolj izpiljene reforme kot Portugalci in jih izvajajo hitreje.

Po njenih besedah so se zmotili tudi tisti, ki s prstom kažejo na Španijo, češ da je naslednja v vrsti za pomoč držav z evrom in Mednarodnega denarnega sklada. Poleg tega so reforme španske vlade po ministričinih besedah bolj izpiljene kot portugalske, prav tako pa se izvajajo bolj hitro in bolj učinkovito.

Različna mnenja o pomoči Španije
Analitiki sicer verjamejo, da se Španija lahko izogne posojilu, vendar ji bodo kljub temu namenjali posebno pozornost.

Spet drugi strokovnjaki pa so prepričani, da se Španiji ne bo uspelo izviti iz dolžniškega primeža. Pri tem izpostavljajo ukrepe te države, kot so dvig davkov, znižanje plač v javnem sektorju in zvišanje starosti, potrebne za upokojitev.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.