Svet
16 ogledov

Španci nezadovoljni s kraljem

Protestniki v Madridu poleg opozarjanja na politiko, banke in ekonomijo protesti Reuters
Protestniki v španski prestolnici so v času krize pogost in množičen pojav. Tokrat se je bolj kot kdaj koli prej del protestov usmeril proti razsipnosti kraljeve družine. Ta ima za svoje življenje na voljo 8,5 milijona evrov letno.

Protestniki vztrajajo na ulicah v svojem nasprotovanju politikom, bankam, gospodarski in finančni krizi ter visoki brezposelnosti. Ob koncu leta so plakati, ki pozivajo k ohranitvi javnega sistema in zahtevajo več javnega upravljanja, enako ali še bolj pogosti kot pred meseci.

Te dni transparenti, ki jih doslej ni bilo opaziti, terjajo: "Kralj in zet – zahtevamo vaše račune, ne vaših pravljic. Nihče ni nad zakonom, niti kralj ne." Pojav ni presenetljiv v dneh, ko so bili prvič v zgodovini javno objavljeni podatki o proračunu, ki ga kraljevi družini namenja državni proračun. Za leto 2011 znašajo skupna sredstva 8,5 milijona evrov.

Španski kralj Juan Carlos in kronski princ Felipe na vojaški paradi, 27. decembr | Avtor: Reuters Reuters

Kralj zadovoljen gledal parado

Medtem ko v Madridu potekajo protesti, se je kralj Juan Carlos udeležil tradicionalne vojaške parade. Poleg njega je bil na najvidnejšem mestu kronski princ Felipe. Slednji, glavni pretendent za prestol, je poleg kralja tudi prejemnik državne "plače". Prejemal je sicer polovico manj od svojega očeta – kraljev osebni letni zaslužek je znašal 292 tisoč evrov, temu pa je potrebno prišteti še povračilo stroškov.

V luči težkih gospodarskih časov, ko se Španija, tako kot številne druge države, bori s krizo, se v Španiji povečuje pritisk po večji preglednosti kraljevih financ. Toliko bolj, potem ko se je kraljev zet, 43-letni nekdanji rokometaš Inaki Urdangarin, znašel v središču korupcijskega škandala. V ospredju preiskave je delovanje človekoljubne organizacije, ki jo je vodil Urdangarin, ki je sicer poročen z najmlajšo kraljevo hčerko Cristino.

Premier nekoliko revnejši

Če je kraljev prejemek skoraj 300 tisoč evrov, pa je znašala letna plača zdaj že nekdanjega španskega premierja Joseja Luisa Rodrigueza Zapatera relativno skromnih 78.185 evrov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.