Svet
3 ogledov

Španija bo kmalu Grčija

protesti španija "Proti agresiji bogatih in njihovi politični samoobrambi."
1/18
Reuters
Vsesplošni protest, ki naj bi se ga udeležilo 77 odstotkov zaposlenih, Španije ni ohromil, le upočasnil. zaradi predvidenih vladnih reform na področju zaposlovanja in dela so bili že ponoči prvi ranjeni.

Splošna stavka proti reformi trga dela je upočasnila Španijo, a je ni ohromila. Pozivu največjih španskih sindikatov UGT in Comisiones Obreras (CCOO) k 24-urni stavki so se odzvali v nekaterih tovarnah, tudi v tovarnah avtomobilov. Protestiralo je okoli 77 odstotkov zaposlenih, ocenjujejo sindikati. Na letališčih so odpovedali dobro polovico predvidenih poletov, medtem ko je delo v trgovinah, bankah in gostinskih lokalih potekalo nemoteno.

Največja španska sindikata poudarjata, da reforma prinaša enostransko zmanjšanje pravic delavcev in opozarjata, da gre za socialno nesprejemljiv način izhoda iz krize. Napovedujejo, da bodo stavko še zaostrili, če vlada do 1. maja ne bo pokazala pripravljenosti na pogajanja s sindikati.

Zaradi reforme lahko upade število delovnih mest

Vlada, ki vodi eno finančno najbolj kritičnih držav, ima najvišjo stopnjo brezposelnosti v Evropski uniji in ogromen primanjkljaj, je zahtevo sindikatov že zavrnila. Govori se o grški usodi.

Reforma delodajalcem olajšuje odpuščanje delavcev, prav tako pa jim omogoča lažje enostransko nižanje plač, določanje nalog in spreminjanje urnikov zaposlenih. Omejuje pogajalske možnosti sindikatov pri določanju urnih postavk, opozarjajo španski sindikati. Sindikati in opozicijski socialisti se bojijo tudi, da bo reforma prispevala k upadanju števila delovnih mest.

Že ponoči incidenti

Zabeležili so več incidentov, v katerih je bilo ranjenih nekaj ljudi, od tega pet policistov, 58 demonstrantov pa je policija pridržala. Demonstranti so skušali ponekod preprečiti odhode avtobusov ter zapreti dovoze na več veletržnic. V Madridu so več ljudi aretirali zaradi povzročanja škode na javnih površinah, v Murcii na jugu države pa je policijsko vozilo zadela molotovka, pri čemer je bilo poškodovanih nekaj ljudi.

 

ocenjujejo sindikati
Komentarjev 1
  • Gigii 20:04 29.marec 2012.

    za (upam) eno leto.Slovenija po poti Grčije in Španije?