Svet
11 ogledov

Španija bo kmalu zaprosila za pomoč

Jose Manuel Barroso Reuters
Predsednik Evropske komisije José Manuel Barroso je dejal, da od Madrida v kratkem pričakuje uradno prošnjo za pomoč. Ob tem je nakazal možnost dodatne pomoči Grčiji za spodbujanje rasti.

Barroso je ob tem dejal, da je EU pripravljena pomagati, če bo Grčija uresničevala zaveze. Po njegovih besedah je zdaj ključno, da se oblikuje stabilna vlada in da se izvedejo strukturne reforme. Te so namreč, kot je dejal Barroso pred začetkom vrha G20 v mehiškem Los Cabosu, najbolj nujne za vrnitev Grčije na pot rasti.

Glede druge najbolj ranljive točke v območju evra, Španije, ki se kljub načrtovani, do stomilijardni pomoči bankam sooča z rekordno ceno zadolževanja na trgu, pa je šef komisije dejal, da od Madrida v kratkem pričakujejo uradno prošnjo za pomoč.

Ob tem se je Barroso posredno zavzel za neposredno pomoč španskim bankam iz reševalnih skladov, ki ne bi šla skozi roke državne administracije.

Priprava terena

Poleg ukrepanja v pomoč Grčiji in Španiji je EU trenutno osredotočena na pripravo vzvodov za krepitev integracije, za poglobitev ekonomske in monetarne unije. Predsednik Evropskega sveta Herman Van Rompuy je pojasnil, da vrh EU konec meseca ne bo sprejel nobenih "dokončnih odločitev", le pripravil teren.

"Prioriteta bo bančna integracija," je poudaril in dodal, da je dogovor o bolj centraliziranem bančnem nadzoru in drugih elementih bančne unije mogoče doseči prej kot dogovore o drugih gradnikih tesnejšega povezovanja.

Podrobnejšega časovnega načrta ni želel razkriti, dejal je le, da je mogoče globljo integracijo zagotoviti prej kot v desetih letih, ki se omenjajo kot morebiten časovni okvir. Ob tem je pojasnil, da bo za nekatere ukrepe treba spremeniti pogodbo EU.

Eden od ukrepov, ki je lahko po Van Rompuyevih besedah le dolgoročen, je sistem skupnih evrskih obveznic. V EU obstaja zdaj "široko razumevanje", da je to dolgoročen projekt, je še dejal.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.