Svet
13 ogledov

Španija bo zarezala v javne plače

(Foto: Reuters) Žurnal24 main
Španski premier Luis Rodríguez Zapatero je danes predstavil varčevalni načrt, ki naj bi zmanjšal napihnjeni proračunski primanjkljaj.

Po Zapaterovih napovedih bodo zaposlenim v javnem sektorju letos od plače odbili pet odstotkov, prihodnje leto pa bo rast plač zamrznjena, piše New York Times. Vlada bo pri tem za zgled, saj si bodo plače zmanjšali za 15 odstotkov.

Zapaterova vlada se je prav tako odločila, da ne bo zvišala pokojnin, premislili so si tudi glede 2.500 evrov subvencije mladim družinam, ki je bila namenjena spodbuditvi ene najnižjih stopenj rodnosti v Evropi.

Predstavljeni ukrepi bi zmanjšali primanjkljaj še za dodatne1,5-odstotne točke v prihodnjih dveh letih in bi tako konec leta 2011 znašal šest odstotkov bruto domačega proizvoda (BDP). Zdaj znaša 11,2 odstotka BDP.

Strožje nad javne finance
Evropska komisija je danes predlagala tudi strožji nadzor nad javnimi financami posameznih članic EU. Nacionalne proračune bi, preden bi jih odobrili nacionalni parlamenti, obravnavali evropski finančni ministri.

Ob tem so se že pojavile kritike, da gre za poseganje v suverenost nacionalnih parlamentov, kar pa so v komisiji že zavrnili. Predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso je v odzivu na te kritike poudaril, da "pristojnosti nacionalnih parlamentov ostajajo nedotaknjene" in da bodo ti še vedno sprejeli dokončno odločitev o nacionalnih proračunih.

Poleg tega je komisija napovedala tudi stalni sistem za reševanje kriz v območju evra. Prioriteta je zagotoviti delovanje začasnega 500 milijard evrov vrednega mehanizma, v prihodnosti pa naj bi vzpostavili stalni tovrstni mehanizem.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.