Svet
6 ogledov

Španija: kontrolorji se vračajo

Za desettisoče potnikov so bila v zadnjih dneh dom letališča. (Foto: Reuters)
1/8
Žurnal24 main
V Španiji je zaradi nepričakovane stavke kontrolorjev letenja nadzor nad zračnim prometom prevzela vojska, vlada pa je že razglasila izredne razmere. Kontrolorji se medtem vračajo na delo.

Kot so sporočile letališke oblasti, se španski kontrolorji vračajo na svoja delovna mesta, potem ko so s stavko povzročili pravi kaos na tamkajšnjih letališčih in vlado tako ujezili, da jim je ta zagrozila celo z zaporom.

"Kontrolorji se vračajo na svoja delovna mesta in že okoli polovice zračnega prostora je odprtega," je sporočila civilna letalska oblast AENA.

Vlada razglasila izredne razmere
Več kot uro pred tem je namestnik premiera in notranji minister Alfredo Perez Rubalcaba pojasnil, da razglasitev izrednih razmer pomeni, da se morajo kontrolorji vrniti na delo, če to zavrnejo, pa jim grozi pregon v skladu z vojaškim kazenskim zakonikom. V primeru obsodbe jim grozi zaporna kazen.

Kontrolo prevzela vojska
Premier Jose Luis Rodriguez Zapatero je izdal odlok, s katerim je odgovornost za kontrolo zračnega prometa prenesel na vojsko. Vlada želi s tem ukrepom prisiliti civilne kontrolorje letenja, da se vrnejo na delo, saj jim v nasprotnem primeru grozi pregon v skladu z vojaško zakonodajo. Kontrolorjem letenja, ki se ne bo hoteli vrniti na delo, grozi do deset let zapora.

Fotografije stavke na španskih letališčih, si oglejte v GALERIJI.
Civilne letalske oblasti AENA so sporočile, da je petek 70 odstotkov kontrolorjev letenja zapustilo svoje delovno mesto ali pa niso prišli v službo brez prehodnega obvestila.

Številni so klicali in sporočili, da so zboleli ali pa da niso sposobni za delo. Kontrolorji protestirajo proti spremembam delovnega časa.
Ste ujeti na španskem letališču ali pa imate sorodnike, ki so tam ostali ujeti? Prek spodnjega obrazca nam sporočite težave.
Zaradi stavke le letalski promet v Španiji praktično zastal. Po poročanju tamkajšnjih medijev je bilo odpovedanih približno 1800 poletov, prizadetih pa je približno 250.000 potnikov.

Največja španska letalska družba Iberia pa je sporočila, da je do nedelje do 6. ure odpovedala vse polete. Potnike je pozvala, naj ne prihajajo na letališča, saj jim osebje ne bo moglo pomagati, tiste, ki so že na letališčih, pa naj se vrnejo domov. Družba bo potnikom omogočila spremembo letov brez dodatnih stroškov ali pa povrnila denar.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.