Svet
9 ogledov

Španija viša davke in niža porabo

Protesti v Španiji Shutterstock
Španija naj bi z davki v prihodnje na letni ravni zbrala približno šest milijard evrov več. Hkrati bodo javno porabo za začetek znižali za 8,9 milijarde evrov. Varčevanje na vseh področjih bodo v letu 2012 še zaostrili.

Novoimenovana španska vlada je med drugim napovedala zvišanje nekaterih davkov oziroma davčnih stopenj. Bolj bi obdavčili predvsem premožnejše; po besedah španskega finančnega ministra Cristóbala Montora naj bi se v državno blagajno na novo nateklo približno šest milijard evrov.

To naj bi poleg drugih ukrepov pomagalo znižati javnofinančni primanjkljaj in ga spraviti pod mejo, ki jo zahtevajo znotraj območja evra.

Vlada, ki jo po porazu prej vladajočih socialistov vodi desno usmerjeni Mariano Rajoy, je ob tej napovedi podaljšala zamrznitev plač javnih uslužbencev, prav tako pa bo še naprej zamrznjeno zaposlovanje v javnem sektorju. Brezposelnim, ki jih je v Španiji kar 21,5 odstotka, pa bodo še naprej namenjali program, preko katerega množica najbolj prikrajšanih dobiva po 400 evrov mesečno, s čimer pa težko preživijo.

Vlada bo za začetek privarčevala 8,9 milijarde evrov. Za dosego tega cilja bodo morala varčevati vsa ministrstva. Namestnica premierja, Soraya Sáenz de Santamaría, je napovedala, da bo marca znan celoten paket varčevalnih ukrepov, s katerim nameravajo privarčevati kar 40 milijard evrov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.